Екскурзия до Етиопия - есен 2024

София – Истанбул – Адис Абеба – Аксум - Йеха - Аксум - Бахир Дар - Гондар – Лилабела(етиопската Петра) - Адис Абеба - Истанбул - София

Етиопия спокойно може да се нарече люлката на човечеството, родината на кафето и благоуханията – смирна и тамян. На нейна територия са открити най-ранните следи на хомо сапиенс. По време на пътуването ще се запознаем с културата, бита, историята и природата на Етиопия. Освен колоритната столица Адис Абеба ще посетим и разгледаме: Аксум (под егидата на Юнеско) - „свещен“, тъй както Йерусалим, стар като Рим и исторически като Константинопол, едно изключително място в Етиопия считано за фар на етиопското християнство и място на съхранение на Ковчега на завета. Известен е като седалище на Савската царица, която ражда син на цар Соломон, известен като Менелик I и продължител на соломоновата династия в Етиопия. Гондар със своите замъци (под егидата на Юнеско) - Камелот на Африка. Църковният комплекс Лалибела(етиопската Петра) е построен от цар Гебре Лалибела, който се е стремял да изгради нов Йерусалим, като място за поклонение на етиопските християни, които не са могли да пътуват до светите земи. Вдъхновен от библейските разкази за Йерусалим и желанието да създаде свещен град той поръчал изграждането на тези монолитни църкви.
15.11.2024, 22.11.2024
Цена от: 4395 лв.
Изберете дата на пътуване
Човек в двойна стая 4395 Резервирай
Единична стая 4895 Резервирай
Човек в двойна стая 4395 Резервирай
Единична стая 4895 Резервирай
ПРОГРАМА
1 денСофия – Истанбул – Адис Абеба

Среща на летище София в 07.30 часа за полет в 09:50ч. през Истанбул до Адис Абеба.

2 денАдис Абеба

Кацане в 00:25ч. в Адис Абеба. Посрещане от местния представител. Трансфер до хотела. Нощувка в Адис Абеба. Закуска. Туристическа обиколка на Адис Абеба: градът е разположен в сърцето на Етиопия. На амхарски език означава „Ново цвете“. Адис Абеба е основана от император Менелик през 1886 г. Приблизително около 6 милиона души живеят в града. Адис Абеба се смята за Дипломатическата столица на Африка, тук е централата на Африканския съюз, седалище е на множество посолства и е основното място, където пристигат повечето пътници.  Обиколката включва посещение на Националния музей, където освен множеството артефакти, ще можете да видите и скелетът на нашата много пра баба Луси. Ще  се качим на 3000 м на планината Ентото за да видим Адис Абеба от високо. Обяд. Ще посетим и  катедралната църква  Света Троица, където ще видите и гробницата на последния крал на Етиопия. Посещението на различни исторически паметници влючва и църквата Свети Георги, която е построена от крал Менелик, който пръв е предложил Адис Абеба за столица на Етиопия. Вечеря. Нощувка в Адис Абеба.

3 денАдис Абеба – Аксум - Йеха

Закуска. Трансфер до летище Адис Абеба за полет до Аксум. След като се настаним в хотела, ще отпътуваме до град Йеха, за да посетим най-старата стояща архитектурна структура в Етиопия - храмът на Йеха. Това е кула, построена в сабийски стил и датирана ,чрез сравнение с древни структури в Южна Арабия, около 8 век преди новата ера. Тези данни за Голямата кула е подкрепени от местни писмени свидетелства и надписи. Нейната „отлична запазеност“ се дължи на два фактора, „грижата, с която нейните първоначални строители са осигурили равна основа, здраво поставена върху неравната скала и на нейното освещаване през 6-ти век сл. Хр. като християнска църква. Два други археологически обекти в Йеха включват дворецът Be’al Geubri и гробници пак от същия период. Височината на двореца е била най-малко 27 метра с пет етажа върху квадратен план с изпъкнал стъпаловиден подиум висок около 6 м. Скалните гробници Da’ero Mikael предтавляват седемнадесет серии от гробове, които са принадлежали на местните владетели. Обяд. Посещение на манастир на етиопската православна църква Tewahedo. Той е основан от авва Афце през 5-ти век, който е един от Деветте светии просветители и основатели на монашеския живот в Етиопия. След посещението се завръщаме в Аксум по пътя, като по пътя се любуваме се на колоритната планина Адва, където етиопските войници побеждават италианскта армия през 1896 г. и осуетяват опита за колонизация. Вечеря и нощувка в Аксум.

4 денАксум (обект под егидата на ЮНЕСКО)

Закуска.Туристическа обиколка и посещение на историческите и археологически обекти в Аксум - обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Аксум е „свещен“ като Йерусалим, стар като Рим и значим като Константинопол. Той отразява славния период на Етиопия като столица на Аксумското кралство и най-мощна държава между Източната Римска империя и Персия - доминираща сила в Африканския рог повече от хилядолетие преди възхода на исляма, простирайки се от суданския Нил през Червено море до Йемен. Значението на града е много по-голямо, тъй като в него се съхраняват най-ценните и свещени реликви от ковчега на завета и като мястото, където е погребан един от „тримата влъхви“.Посещаваме новата и старата катедрала Мария от Сион от 4-ти век, която е най-старата църква в Етиопия. Построена е в стила на Соломоновия храм в Йерусалим, но разрушена от кралицата воин Гудит през 10 век. Възстановенае в гондарски стил през 17-ти век от император Фасилидас с красиво изрисуван интериор. Следвапараклисът на плочата в Аксум, където според легендата се намира библейският ковчег на завета, пренесен в Етиопия от владетеля Менелик I, син на Савската царица и цар Соломон, от Йерусалим – преди около 3000 години. Обяд, След почивката продължаваме с археологическия музей, предхристиянското поле с монолитни стели-обелиски, гробниците на крал Калеб и крал Гебре Мескал,Мей Шум, познат като легендарната баня-басейн на Савската царица, както и руините на дворецa Донгар, в който е властвала. Вечеря и нощувка в Аксум.

5 денБахир Дар - Гондар

Закуска. Пътуване до Гондар. По пътя ще се насладим на невероятни пейзажи и ще видим селата тиграйците и на народа Амхара. Спирка за обяд и след това на приятно място за гледка към планината и национален парк Симиен. Пристигане в Гондар и настаняване в хотел 4*. Вечеря и нощувка Гондар.

6 ден Гондар (камелот на Африка)

Закуска. Туристическа обиколка на Гондар, наречен Камелот на Африка - столица на Етиопия от 1636 г. до средата на 19 век. Включен е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Физическият и архитектурен център на града е Fasil Ghebbi, ограден с каменни стени кралски комплекс, съдържащ няколко приказни дворци и замъци, включително триетажния такъв, построен от император Фасилидас. Обяд и почивка. След това ще разгледаме кралската баня Фасиледес и църквата Дебре Бирхан Селасие с нейните уникални стенописи, изобразяващи Стария и Новия завет, които са на повече от 300 години. Вечеря. Нощувка в Гондар.

7 денГондар – Лилабела(етиопската Петра)

Закуска. Трансфер до летище Гондар за 30 минутен полет до Лалибела. Настаняване в хотел с изглед към планината. Обяд. Посещение на манастира на крал Неакуто Леаб, който е наследник на крал Лалибела. Вечеря и нощувка.

8 денЛалибела (обект под егидата на ЮНЕСКО)

Закуска. Ще посетим на първата група църкви, изсечени през 13-ти век в скалите от крал Лалибела създавайки най-свещеното място на Етиопия и африканска Петра. Ще посетим и  прилежащия музей, който има колекция съкровища от 13 век. Църковният комплекс Лалибела е под егидата на ЮНЕСКО и се състои от 11 църкви всяка със свой уникален дизайн.  Те са майсторски изваяни в твърдия гранит преди повече от 800 години и представляват комбинация от византийски, аксумитски и по-ранни етиопски архитектурни влияния. Най-известна сред тях е църквата Свети Георги, оформена като кръст и смятана за най-добрият пример за скална архитектура. Обяд и почивка. След това ще разглеждаме втората група от църкви в Лалибела, която е известна като небесния Йерусалим. Вечеря и нощувка в хотела в Лалибела.

 

9 денЛалибела – Адис Абеба

Закуска. Полет до Адис Абеба. Обяд. Свободно време за последни покупки. Традиционна прощална вечеря с различна етиопска традиционна музика на живо. Около 22:30 ч. трансфер до международното летище Адис Абеба за полет до София.

10 денПолет за София през Истанбул

В 01.25 часа полет за Истанбул. Кацане на летището в Истанбул в 07:40 часа. Полет за София в 08:45 часа. Кацане в София в 09.00часа.

  Цени за Ранни записавия до 30.06.2024
Дати и цени: Човек в двойна стая Единична стая
15.11 – 24.11.2024 4395 лв. 4895 лв.
22.11 – 01.12.2024 4395 лв. 4895 лв.


  Цени за записваия след 30.06.2024
Дати и цени: Човек в двойна стая Единична стая
15.11 – 24.11.2024 4595 лв. 5095 лв.
22.11 – 01.12.2024 4595 лв. 5095 лв.

Пакетните цени включват
 • Полет София Истанбул-Адис Абеба-Истанбул-София с включени летищни такси и чекиран багаж;
 • Вътрешни  полети Адис Абеба – Аксум, Гондар – Лалибела, Лалибела – Адис Абеба с включени летищни такси и чекиран багаж;
 • Настаняване за 8 нощувки в хотели 4*;
 • Изхранване на база пълен пансион (закуска, обяд и вечеря);
 • Всички трансфери по програмата;
 • Водач екскурзовод от България
 • Комфортен, климатизиран автобус с максимален капацитет до 30 души;
 • Всички входни такси на туристическите обекти включени в програмата;
 • Професионален, местен  водач на английски език (осигурен превод на български език);
 • Медицинска застраховка с покритие 15000 евро;
 • ½ литър бутилка минерална вода на ден на човек.
Пакетните цени не включват
 • Виза: заплаща се по електронен път и се получава онлайн - на стойност от 82$;
 • Съдействие за подаването на документи за виза  - 10 лева;
 • Допълнителни екскурзии и разходи от личен характер;
 • Доплащане за медицинска застраховка за лица над 65 години  до 74 години– 20 лева;
 • Напитки по време на храненията включени в програмата.
 • Бакшиши на обща стойност 40 евро за цялата програма.
Други
Начин на плащане:
 • Записването се извършва срещу внесен депозит от 2000 лева;
 • До 45 дни преди отпътуване: 100% на пълната цена на организираното пътуване в лева;
 
Необходими документи:
 • Международен паспорт, валиден 6 месеца след датата на връщане с наличието на поне три празни страници
 • Пътуването е без медицински изисквания за задължителни имунизации. Полезно е да се носят средства за защита от комари.
 
Такси при прекратяване на договора от страна на пътуващия:
Записаните туристи могат да прекратят договора при заплащане на следните такси за прекратяване:
 • До 90 дни преди отпътуване – без неустойка;
 • От 89 до 60 дни преди датата на отпътуване - такса в размер на 100 лв. на турист (ако това не противоречи на анулационните условия на авиопревозвача при закупени самолетни билети и анулационните срокове за хотелско настаняване);
 • Прекратяване от 59 до 45 дни преди датата на отпътуване – таксата за прекратяване е в размер на 50% от цената на организираното пътуване в лева;
 • Прекратяване от 44 до 20 дни преди датата на отпътуване таксата за прекратяване е в размер на 80% от цената на организираното пътуване в лева;
 • При прекратяване от 19 дни до датата на отпътуване таксата за прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева.
 
Важна информация:
 • Местната валута в Етиопия е БИР: 100 бира са  около 3.30 лева  към дата 01.04.2024 г. Може да се обменя валута в хотелите, банките и обменните бюра. На много места не отказват плащане в долари.
 • В хотелите  и на определени места може да платите с карти MasterСard и Visa. Все пак питайте предварително.
 • Часовата зона е +0. София и Адис Абеба са в една часова зона. Разлика от един час има само в режима „зимно часово време“
 
Допълнителна информация:
 • Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията – 15.
 • При по-малка група (12-14 души), екскурзията може да се проведе, срещу допълнително доплащане от 180лв.
 • Срок за уведомление за недостигнат брой: 20 дни преди датата на отпътуване.
 • При промяна цените на входните такси за обектите и ресторантите, същата ще бъде променена и прекалкулирана.
 • При неблагоприятни метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства е възможно програмата да претърпи промяна!
 • Полетните часове подлежат на препотвърждение от авиокомпанията!
 • Пътуването НЕ е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност.
 • Туроператорът си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите и часовете им на провеждане по време на програмата.
 • Туроператорът има възможност, по искане на Потребителя да му предложи сключване на застраховка "Отмяна на пътуване". Застраховката се сключва в деня на извършено първо плащане на направената резервация за организирано пътуване.
 • Застраховките Помощ при пътуване в чужбина и Отмяна на пътуване се сключват със ЗД „Евроинс АД".
 


Оферта № Е1763

Прикачен файл: 1763Ethiopia_2024_axum 111.pdf


СПЕЦИАЛНИ