ЕКСКУРЗИЯ ДО ИЗРАЕЛ И ЙОРДАНИЯ - 8 дни / 7 нощувки
ЕСЕН 2023 с Уиз ер от ВАРНА
закуски и вечери

Варна – Тел Авив – Кесария – Хайфа – Акра – Назарет – Кана – Тиберия - Капернаум – Табха – Планината на Блаженствата – Аман - – Джераш – Небо – Мадаба – Петра – пустинята Вади рум – Каср Ал Яхуд (р. Йордан) – Кумран – Мъртво Море – Йерихон – Витлеем - Йерусалим


Екскурзия до Израел и Йордания - програма с 8 дни, 7 нощувки със закуски и вечери
18.11.2023
Цена от: 2595 лв.
Изберете дата на пътуване
Възрастен в двойна стая 2595 Резервирай
Трети възрастен в двойна стая 2595 Резервирай
Единична стая 2995 Резервирай
ПРОГРАМА
1 денВарна – Тел Авив – Кесария – Хайфа – Акра – Назарет – Кана – Тиберия

Среща на летище Варна в 03:30ч сутринта. Полет с авиокомпания Уиз ер за в 05:40ч. за Тел Авив. Пристигане на летище Бен Гурион около 08:00ч. Панорамна обиколка на Тел Авив. Туристическа програма в Яфо, един от най-старите градове в Близкия изток, намиращ се на възвишение, предлагащо неоценима гледка към брега на Тел Авив. Отпътуване към Кесария, столица на Юдея по времето на римляните: разглеждане на акведукта. Посещение на третия по големина град в Израел – Хайфа: уникалният храм на бахаите и цветните градини около него. Туристическа програма в град Акра – пешеходна разходка покрай цитаделата на хоспиталиерите, тунелите на тамплиерите, древния град и пристанището. Посещение на град Назарет – разглеждане на църквата ”Св. Благовещение”, построена на мястото, където Архангел Гавраил се явил пред Дева Мария, за да ѝ съобщи, че ще роди Иисус. Разходка с лодка по Галилейското езеро. Отпътуване за Кана Галилейска – мястото на първото чудо на Иисус, когато превръща водата във вино. Вечеря и нощувка в района на Галилея.

2 денКапернаум – Табха – Планината на Блаженствата – Аман

Закуска. Заминаване за Капернаум – споменава се в Новия Завет като център на дейността на Христос в Галилея: посещение на останките от древната синагога и руините на къщата на св. ап. Петър. Преминаване към Табха, мястото на "Чудото с умножаването на двете риби и петте хляба", посещение на църквата на умножаването с подова мозайка от IV век. Отпътуване към Планината на Блаженствата – мястото, където Иисус е казал прочутата си проповед. Преминаване от Израел в Йордания през граничния пункт „Шейх Хюсеин”. Пристигане в Аман – кратка панорамна обиколка на столицата на Хaшемитското кралство. Вечеря и нощувка в Аман.

3 денАман – Джераш – Небо – Мадаба – Петра

Закуска. Отпътуване за най-добре запазения римски град в Близкия Изток и архитектурен шедьовър Джераш (древният Гераса), основан от войниците на Александър Македонски през ІV в. пр.н.е., по-късно става част от процъфтяващите и космополитни градове на гръко-римския Декаполис: триумфалната арка на император Адриан, форумът с овална форма, хиподрумът, кардото, агората, нимфеумът, храмът на Артемида (богинята покровителка на Джераш), други антични храмове, Южният театър и много църкви от ранното Средновековие. Посещение на планината Небо – прекрасна гледка към Израел и част от долината на река Йордан. В ясен ден могат да се видят очертанията на Йерусалим и Йерихон. Според Библията това е мястото, на което Мойсей се изкачва, за да види за първи път с очите си Обетованата земя. Пак според Свещеното Писание, Моисей умира там и е погребан. На върха са открити останки от църква и манастир. Църквата е от средата на IV век и е изградена в памет на мястото, където се предполага, че е умрял Мойсей. В нея са запазени красиви мозайки. Заминаване за Мадаба – градът е известен с многото християнски църкви. Емблематична обаче е гръцката православна църква “Свети Георги”, известна с уникалната мозайка, представяща подробна цветна карта на Светите земи от Византийската епоха. Днес в Мадаба има Институт за мозаечно изкуство и десетки работилници, занимаващи се с този занаят. Отпътуване за Петра. Вечеря и нощувка в Петра.

4 денПетра – пустинята Вади рум

Закуска. Отпътуване за „Изгубения град” Петра – едно от новите Седем чудеса на света. Върви се около час пеша из извиващ се сред планината каньон, в който се намират останките от старинния град. Градът е разположен в естествено укрепената планинска долина Вади Муса. Първите известни обитатели са едомците, които са живеели тук около 1000 г.пр.н.е. Според Библията те били потомци на Исав, а препратките в Свещеното Писание за място, наречено Села („скалиста местност“ на еврейски), почти сигурно се отнасят за Петра ("камък" на гръцки). Розово-червеникавият град Петра някога процъфтявал като важен пункт от древните търговски маршрути. Той е обграден от високи планини и е достъпен през тясна клисура, а забележителните му, изсечени в скалите сгради са запазени непокътнати: Каснех ал-Фарун (Съкровищницата), многобройните скални гробници, амфитеатърът, триумфалната арка, кардото с колонадите. По време на обиколката ще се докоснете до историята и археологическите находки в този необикновен комплекс от храмове, жилища и гробници, изсечени в разноцветните скали на каньона преди повече от 2000 години. Свободно време. Отпъуване за Вади Рум. Настаняване в пустинята Вади Рум в луксозен кемп. Традиционна вечеря в ресторант с невероятен изглед към пустинята. Нощувка.

5 денПустинята Вади рум и красивия каньон MAKHARAS – Аман

Събуждане и посрещане на прекрасния изгрев над пустинята! Закуска. Пустинята Вади Рум – известна още като Лунната долина. “Огромен, ехтящ и божествен...” – така е описал цветния каньон през който се минава Лорънс Арабски. Голяма част от филма на Дейвид Лийн “Лорънс Арабски” е сниман там и всъщност самият Лорънс в действителност се е подвизавал по тези места по време на Арабското въстание.Това място предствя една уникална природна забележителност, недокосната от човека и намираща се насред пустинята. Огромни планини от пясъчник и гранит излизат, отвесни, от широки червеникави пясъчни долини до височини от 1700 метра и повече. Вади Рум е бил обитаван от много човешки култури от праисторически времена, като много култури - включително набатейците - оставят своя отпечатък под формата на петроглифи, надписи и храмове. Бедуинските племена все още живеят сред планините и техните големи шатри от козя козина са специална особеност на пейзажа. Настаняване в бедуинско селище в местността Вади Рум – домакините ще Ви посрещнат в пъстри модерни шатри и ще Ви нагостят с вкусен чай с мента и кафе с кардамон.

Следва двучасово сафари с джипове (включено в цената) - по време на което ще имате възможност да се насладите на движещите се пясъци, изворите на Лорънс Арабски, както и на чудните форми на скалите в региона. Следва екскурзия до красивия каньон Makharas и скалата Seven Pillars of Wisdom, където ще имате възможност да се насладите на невероятни гледки към скалните образования.

Отпътуване за Аман. По пътя(при възможност) посещение на Ум ер Расас(древния древно име: Кастрон Мефаа) - разположен в полусухия район на Йорданската пустиня. Мястото се свързва с библейското селище Мефаат, споменато в Книгата на Еремия. Римските военни са използвали мястото като стратегически гарнизон, но по-късно то е превърнато и обитавано от християнски и ислямски общности. През 2004 г. мястото е вписано като обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Вечеря и нощувка в Аман.

6 денАман – Каср Ал Яхуд (р. Йордан) – Кумран – Мъртво Море – Йерихон – Витлеем

Закуска. Заминаване за Израел през граничния пункт „Аленби”. Посещение на Каср ал Яхуд – мястото на кръщението на Иисус Христос на р. Йордан. Заминаване за Мъртво море – най-ниското място на земната суша в света (около 420 метра под морското равнище). Свободно време за къпане в най-соленото море. Посещение на Кумран – известен с откритите там най-древни ръкописи на Стария завет, изписани на иврит. Отпътуване за Йерихон – най-ниско разположеният град под морското равнище и едно от най-древните селища в света: поглед към Манастира на изкушенията (намира се в скалите, където Иисус Христос е постил и се е молил четиридесет дена и четиридесет нощи). Отпътуване за Йерусалим. Панорамна обиколка на Новия град на Йерусалим: парламента на държавата Израел (Кнесет), Министерствата на Израел, Музея на Израел /отвън/. Вечеря и нощувка във Витлеем.

7 денЙерусалим

Закуска. Туристическа програма в Йерусалим – съгласно конституцията на държавата Израел, нейна единна и неделима столица. Панорамна гледка от Маслиновия хълм към столицата Йерусалим – разположен е в южната част на плато, част от Юдейските планини, и включва Елеонския хълм на изток и хълма Скопий на североизток от центъра на града. Пешеходна обиколка на Стария град: Гетсиманската градина – традиционно почитана като мястото, където Иисус Христос се моли в нощта на залавянето му. Днес за това събитие напомнят една базилика, посветена на страданията Христови и осем стари маслинови дървета, чиято възраст е над 2000 години; Виа Долороса (от лат. „Пътят на болката“) – това e улицата в древния Йерусалим, по която е минал с кръста Иисус Христос към мястото на разпятието (Голгота); храмовият комплекс Божи гроб – най-святото място за Християнския свят, където е разпнат, погребан и възкръснал Христос; Стената на плача – единствената структура, останала от Йерусалимския (Соломоновия) храм. Това название идва от това, че евреите често отивали там, за да тъжат за гибелта на храма; Хълмът Сион (Давидовият град) – гробът на цар Давид и стаята на Тайната вечеря. Посещение на рожденото място на Господ Иисус Христос – Витлеем, и построената в чест на това събитие базилика „Рождество Христово“ – най- голямата забележителност на града. Във Витлеем е роден и Давид – вторият цар на Израел, поради което в Библията градът е наричан често „градът на Давид“. Според библейско пророчество Месията трябвало да бъде потомък на Давид и да се роди в неговия град. Вечеря и нощувка във Витлеем.

8 денВитлеем – Бен Гурион - Варна

Ранна закуска. Ранна закуска. Напускане на хотела. Отпътуване за летище Бен Гурион. Полет за Варна в 08:40ч. Пристигане във Варна в 11:10ч.

Дати: Възрастен в
двойна стая
Трети възрастен в
двойна стая
 
Единична стая
18.11 – 25.11.2023 2595 лв. 2595 лв. 2995 лв.
 

Пакетните цени включват
 • Самолетен билет Варна – Тел Авив – Варна с  полет на авиокомпания Wizz air;
 • Багаж до  8 кг. с размери 20/30/40 см.
 • Летищни такси;
 • Гранични такси;
 • Всички трансфери по програмата;
 • 7 нощувки със закуски и вечери в хотели 3*:
 • Местен екскурзовод  на български език в Израел и на български/руски език в Йордания;
 • Луксозен автобус с безплатен WI-FI;
 • Саунд система със слушалки по време на туровете;
 • Сертификат за хаджийство;
 • Екскурзия до Петра;
 • Водач на групата от България;
 • Входни такси на посещаваните обекти;
 • Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро, ЗД „ЕВРОИНС“;Пакетните цени не включват
 • Такса обслужване за шофьорите и за местните ескурзоводи (заплащат се задължително на място) – общо 35долара на човек за целия престой;
 • Ръчен багаж до 10кг с размери 55/40/23см.
 • Чекиран багаж до 20 кг с размери 149/119/171 см.
 • Багажът се заявява и заплаща при подписване на договора по цени към момента
 • Багажът се заявява и заплаща при при подписване на договора по цени към момента.
 • Разходи от личен характер;
  • Обяд на Галилейско езеро –   35 долара;
  • Разходка с лодка по Галилейското езеро –  25 долара;
  • Разходка на нощен Йерусалим –  35 долара;
  • Застраховка "Отмяна на пътуване" – информация за нея в офисите ни;
  • Доплащане за медицинска застраховка за туристи от 64 до 74 години – 16 лв.;
  • Доплащане за медицинска застраховка за туристи над 74 години – 32 лв. (туристи над 74 г. се застраховат при различни условия, възможно е застрахователната компания да изисква попълване на здравна декларация).

Други
 
Хотели по програмата:
Местонахождение Хотел Брой нощи
Назарет Galilee Hotel Nazareth или подобен 1
Аман Al Fanar  Hotel Amman или подобен 2
Петра Sharah Mountains 3* или подобен 1
Вади рум Hasan Zawaideh or Rum Magic Deluxe Camp 1
Витлеем Star Bethlehem или подобен 2
 
       Полетно разписание:
W6 4547 Варна 05:10 Тел Авив  07:30
W6 4548 Тел Авив 08:20 Варна  10:30
 
 
 
Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 20 човека;
Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи – 7 дни преди реализирането на екскурзията;
Условия за записване:
 • Копие от международен паспорт;
 • Депозит от 400 лева на човек;
 • Доплащане – 1 месец преди датата на заминаване;
Необходими документи:
 • Международен паспорт с мин. валидност 6 месеца след датата на връщане;
 • За деца до 18г., пътуващи с един или без родител, нотариална заверка от единия или двамата родители!
 • Няма визови изисквания при пътуване в Израел и Йордания;
В случай на отказ от пътуването и прекратяване на договора от страна на Потребителя, Туроператорът удържа следните неустойки:
 • Ден след на подписване на договора до 61 дни преди датата на тръгване потребителят дължи такса прекратяване в размер на 50 лв;
 • Между 60-ия и 30-ия ден преди датата на заминаване се удържа депозита;
 • Между 29-ия и 15-ия ден преди датата на заминаване се удържа 50%;
 • Между 14-ия и 09-ия ден преди датата на заминаване се удържа 80% от стойността на екскурзията;
 • При по-малко от 09 дни, включително и неявяване на полета, се удържа 100% от стойността на екскурзията.
Посочените хотели са примерни, настаняването в тях става при наличието на свободни места към момента на заявяване на пътуването;
Цената на екскурзията до Израел е калкулирана при курс на щатския долар 1 USD = 1.80 лв.
Туроператорът си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите и часовете им на провеждане по време на програмата.
Туроператорът има сключена застраховка “Отговорност на Туроператора” по смисъла на чл.97 от Закона за туризма, с полица №: 13052310000024 на ЗК „Лев Инс”АД
 

Оферта № Е1348


СПЕЦИАЛНИ