МАДРИД - ШЕДЬОВРИ В ИЗОБИЛИЕ ОТ 30.04.19 ЗА 4 НОЩУВКИ

СОФИЯ – МАДРИД - *ТОЛЕДО - *ГУАДАЛАХАРА и ТОРИХА - СОФИЯ

Цена от: 1172 лв.
Изберете дата на пътуване
Цена на човек в двойна стая 1172 Резервирай
Доплащане за единична стая 567 Резервирай
Цена на човек в двойна стая 1252 Резервирай
Доплащане за единична стая 567 Резервирай
ПРОГРАМА
1 ден30.04.2019

Излитане в 09:10 часа от летище София с редовен полет на България Еър. Кацане в Мадрид в 11:45 часа.

Посрещане от местен екскурзовод на български език. Начало на туристическа обиколка на Мадрид. Наред с общоизвестните факти за важните забележителности, в нашата екскурзия по историческия център на града ще ви открехнем завесата на някои от тези мистерии и тайни, ще ви разкажем за кралски интриги, кървави драми, изпепеляващи страсти. Нашата пешеходна екскурзия по историческия център на Мадрид започва от самото му сърце – от площад Вратата на Слънцето (Puerta del Sol – много слънце, а къде е вратата?...). Ще научите защо именно там се намира нулевият километър не само на Мадрид, но и на цяла Испания, и кой е определил да бъде там, защо на герба на града има мечка и ягодово дърво.  Ще вдъхнем от атмосферата на емблематичния булевард Гран Вия (Gran Vía), който Хемингуей е сравнявал с Пето Авеню и Бродуей, взети заедно.На площад Испания ще видите паметника на Сервантес и неговите знаменити герои Дон Кихот и Санчо Панса.  До приказно красивите градини Сабатини, изградени върху стари кралски конюшни, се намира Кралският дворец, който е съхранил разкоша и величието на няколко поколения испански крале от династията Бурбони. На площад Ориенте ще разберете защо статуите, които го обкръжават, ги наричат „статуите пътешественици”, каква вековна тайна крие малкото уютно площадче Рамалес близо до Кралския дворец, защо катедралния храм Алмудена е ориентирана север-юг и кои знаменити особи са се венчали тук. До катедралата ще видите руините на първата крепостна стена, издигната от Мохамед I през IX век, която е поставила началото на селището Магрит. С нея са свързани множество легенди и предания, някои от които обясняват защо мадридчани в цяла Испания ги наричат „котараците”. На типично испанския площад Майор (Plaza Mayor) от XVII век, ще научите какво е видял и преживял този площад през вековете, каква ужасяваща тайна е криел допреди Гражданската война конят от статуята на Фелипе III и по какъв още по-ужасяващ начин е била разкрита тази тайна. След като видите най-стария ресторант в света, влязъл в Книгата на Гинес, ще завършим нашата разходка в знаменития покрит пазар Сан Мигел, където ще можете да пробвате типичните испански мезета (tapas) с чаша хубаво вино или традиционната сангрия (sаngría).Свободно време. Нощувка.

2 ден01.05.2019

Закуска. Свободно време вМадрид или *целодневна екскурзия до Толедо.Един от най-древните градове на Европа, Толедо често е наричан градът на трите култури, тъй като векове наред тук мирно съжителствали християни, мюсюлмани и евреи. Само на около час от Мадрид, и попадаме в друг свят - в един приказен град, като че изваден от Хиляда и една нощ, разположен на хълм, заобиколен от голям завой на река Тахо. Преди да хлътнем в тесните калдъръмени улички, ще се качим на отсрещния хълм, за да хвърлим птичи поглед на целия град, след което ще започне нашата разходка през столетията. Портата Бисагра, площад Сокодовер, замъкът Алкасар, където днес се помещава Националният военно-исторически музей, къщата-музей на Ел Греко, катедралният храм Дева Мария, джамията Христос де ла Луз, двете синагоги, църквата Санто Томе, в която може да се види една от знаковите картини на Ел Греко "Погребението на граф Оргаз", манастирът Сан Хуан де лос Рейес, изграден по поръчка на Исабел I Кастилска с намерение да бъде нейн и на съпруга й пантеон. Всички тези емблематични за Толедо забележителности са част от програмата и ще научите любопитни неща за тях. Ще посетим още Римските терми, запазени от I в. сл.Хр.; пещерите на Херкулес, където ще чуете легенди за него. Този град е бил и продължава да бъде един голям некропол, тук всяка църква, всеки манастир е потенциална гробница. Толедо, като една кутия на Пандора, крие в недрата си хилядолетни легенди и мистерии, каквито са, например, десетките мумии в подземията на някои от църквите. Разхождайки се из града, се пренасяме в друго време, в други епохи, когато тук са живели благородни дами и рицари, които са минавали по тесните улички на своите коне или са се дуелирали с шпаги, защитавайки честта си. Всяко кътче, всяка уличка на този град имат своята съдба, пропита с легенди, истории и тайни. Но Толедо не е само история. Той също така е и градът на знаменитата толедска стомана, от която още от епохата на вестготите до наши дни се произвеждат ръчно мечове, саби и ножове.Ще се отбием в една такава работилница, където ще видите на живо как се изработват тези мечове. Пътьом ще надникнем и в ателиета, където от същата тази стомана майстори-ювелири изработват изумителни бижута: обеци, гривни, колиета, часовници, сувенири... И накрая, ще си подсладите разходката с прословутия толедски марципан (mazapán) и ще можете дори да си вземете от майсторките рецептата. Връщане в Мадрид. Нощувка.

3 ден02.05.2019

Закуска. Свободно време в Мадрид или *целодневна екскурзия до Гуадалахара и Ториха. Казват, че името Гуадалахара идва от арабските думи Wad-al-hayara, което означавало “река, която тече между камъни“. Всъщност, това име арабите първо дават на реката, опасваща града, (известна днес с името Енарес), когато в началото на VIII век завземат тези земи. После основават и града със същото име. И в средновековните хроники градът присъства под името Fluviumlapidum, което също означава “каменна река“. Нашият тур в този уютен и гостоприемен град, разположен на 60 км от Мадрид, ще започне от емблемата на града - Двореца на Инфантите. Ще разберете кой и защо го е построил, как е бил реформиран през вековете и с кой дворец е искал да си съперничи собственикът му. Там ще научите защо и в Мексико има град с името Гуадалахара. После, минавайки покрай готическата църква от 14 век Св. Яков (Сантиаго), ще се отбием в красивата средновековна сграда в стил мудехар на Манастира на милосърдието, където ще научите какво свързва този храм с Двореца на Инфантите.Ще видим и катедралния храм на града Санта Мария с  впечатляващата ѝ украса на олтара и със смесицата от три архитектурни стила: арабския мудехар, италианския ренесанс и френския барок. В Двореца на Клюкарката се намира уникалния “Китайски салон“, а екскурзоводът ще ви разкажа защо дворецът се нарича така. Ще научите коя е графиня Де ла Вега и каква роля е играла за града, когато стигнем до двореца на графинята. А после, минавайки през емблематичния парк Конкордия ще стигнем и до пищния пантеон, където е саркофагът на тази знатна личност. В нашата разходка из стария исторически център ще видим многобройните църкви, с които се слави Гуадалахара - градът с най-много църкви на 1 кв. км – площта, на която е разположен старият град. И накрая ще седнем в някой от типичните уютни барове, за да опитаме от вкусната домашна храна, която тук щедро се предлага.

А след това продължаваме до един от приказните замъци на Испания – замъка Ториха, в китното селце със същото име на 15 км от Гуадалахара. В Испания има над 5000 средновековни замъка, от които 500 са реставрирани в оригиналния им вид и грижливо поддържани. Един от тях е замъкът Ториха, възстановен постепенно, парче по парче, камък по камък. Това е може би най-бавната и трудна реставрация на замък.. Неговите основи са положени още от римско време. Всъщност, и името Ториха идва от латинската дума turrícula, което означавало малка наблюдателна кула. Векове наред тази кула е била точката за надзираване на главния път между ключови райони, формирали се по- късно като кралства Кастилия и Арагон. След като крал Алфонсо VI изгонва арабите от центъра на полуострова през 1085 г., разказва легендата, че няколко десетилетия след това рицарите темплиери се установяват в Ториха, правят тук манастир и разширяват крепостта. След разбиването на темплиерството през 14 век, замъкът сменя собствениците си няколко пъти, докато накрая е подарен на дон Педро Гонсалес де Мендоса и така той е присъединен към имотите на една от най-знатните и влиятелни испански фамилии – Мендоса. Връщане в Мадрид. Нощувка.

4 ден03.05.2019

Закуска.  Свободно време. Следобяд ще посетим Саламанка – кварталът, който разори създателя си.

Разположен в широкия център на Мадрид, до култовия парк Ретиро, квартал Саламанка днес се смята за най-престижния и най-луксозния квартал в градската част. Кварталът, възникнал в средата на 19 век в разгара на голямата икономическа криза в Европа е изпразнил джобовете на своя инвеститор. Хосе де Саламанка и Майор, маркиз де Саламанка, една от най-противоречивите личности на 19 век в Испания е крупен предприемач, основател на банката “Исабел II“, дала началото по-късно на Испанската Национална Банка, ловък играч на Мадридската фондова борса, магнат в железниците, монополист в търговията със сол, създател на първата в Испания фирма за коли под наем (тогава луксозни файтони), с две думи: човек на мащабните начинания. В един период е също министър на финансите и сенатор. В личния си живот – меломан, мегаломан, и най-вече бон-виван. Любител на охолния живот, организирал пищни фиести в дома си и щедро се отплащал на любовниците си с пожизнени пенсии или с къщи и скъпоценности. Последната част от живота си посвещава на разширяването на Мадрид, който тогава е свършвал при днешния площад Сибелес и Пуерта де Алкала. Първо издига своя дворец на бул. Реколетос (днес седалище на Фондацията BBVA), след което купува в района стотици парцели за застрояване. Мечтата му е да създаде един елегантен и пищен квартал за мадридския елит, инвестирайки в него всичките си пари, а когато те свършват, продължава с кредити от банките. Обаче глобалната криза застига и Испания. Красивите уникални къщи така си и остават празни, никой не купува имоти. Няма възвращаемост на инвестициите. Маркизът е принуден да продаде всичко, което има: картини и ценности, акции във фирми, няколко двореца в Мадрид и околностите, един в Лисабон, един хотел в Париж и един в Рим, за да си изплаща дълговете. И умира през 1883 г. без пукнат грош. Но така или иначе оставя следа – в началото на 20 век в квартала все пак започва постепенно да се заселва мадридската аристокрация, превръщайки го в синоним на лукс, разкош и безбожно скъпи магазини днес.

Следобедната ни разходка ще продължи през парка Ретиро – не най-големият, но най-старият и най-красивият парк на Мадрид, изграден през XVII век за кралска резиденция. Ще открием неповторими кътчета, които в никой туристически справочник няма да видите. Кътчета, далеч от основния туристически поток около езерото с паметника на Алфонсо XII, около Кристалния дворец и двореца Веласкес, около статуята на Падналия ангел или градините Партере. Кътчета за отмора и усамотение, където десетки кралски пауни спокойно се разхождат и кълват от ръката ви, където водоскоци и редки цветя и дървета засилват усещането за приказност. А в розариума през май и юни се развихря истинска феерия от аромати и цветове на над хиляда сорта рози. Ще се снимаме под кипарисите-броколи в градините Партере, а в градините Сесилио ще научите защо носят това име.

Преди да приключим този тур при музея Прадо, ще ви покажем Църквата Св. Йероним – Кралската църква. Издигната по нареждане на Католическите крале Исабел Първа и Фернандо Арагонски в края на 15 век, църквата към манастира векове наред е била най-важната в Мадрид, тясно свързана с живота на испанската монархия. От 16 век насам в нея са се извършвали по-голямата част от коронациите, клетвите на наследници на короната, кралски прокламации, погребения, както и кралски сватби. Също в тази църква, на 27 ноември 1975 г. кардинал Висенте Енрике отслужва тържествена литургия по повод възстановяването на монархията (една седмица след смъртта на Франко) и възкачването на трона на Хуан Карлос Първи. За тези, които желаят да „дорисуват” картината Мадрид, денят може да приключи с посещение на музея Прадо (всеки ден има опция за безплатно посещение от 18:00 до 20:00 часа). Два часа са достатъчни да се види най-основното от експозициите. Свободно време. *Предлагаме ви един прекрасен и естествен завършек на престоя ви в Мадрид – спектакъл с фламенко с включена една напитка. Нощувка.

5 ден04.05.2019

Закуска. Свободно време. *Освобождаване на стаите до обяд.Трансфер до летището за обратния полет до България. Излитане в 19:40 часа с полет на България Еър. Кацане на летище София в 23:50 часа.


                 ЦЕНИТЕ в ЧЕРВЕНО са ВАЛИДНИ  при РАННИ ЗАПИСВАНИЯ до 21.12.2018 с ВНЕСЕН ДЕПОЗИТ в РАЗМЕР НА 200
 
Хотел Rafaelhoteles Atocha 4**** Цена на човек в двойна или тройна стая Доплащане за единична стая
 
30/04/2019 - 04/05/2019

640 599

290 €


КРАТКА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ХОТЕЛА
Rafaelhoteles се намира в района на т.нар. „Триъгълник на изкуствата”, който включва Центъра на изкуствата Кралица София, Музея Прадо и музея Тисен – Борнемиса, както и в непосредствена близост до гара Аточа. В хотела има 245 стаи, всяка със съвременно обзавеждане и елегантен дизайн. На откритата тераса, отворена целогодишно, а също и в а-ла-карт ресторанта El Azafrán можете да си поръчате всичко – от чаша кафе до леко и изискано ястие. На разположение са и 9 конферентни зали и закрита тераса-градина.
ВХОДНИ ТАКСИ С ИНФОРМАТИВЕН И ОРИЕНТИРОВЪЧЕН ХАРАКТЕР
МАДРИД:
 • Музей Прадо – вход: 15,00 €; 7,50 € - възрастни над 65 г.; безплатно за деца под 18 г. и студенти до 25 г.; безплатно за всички: понед.-съб. 18.00-20.00;  неделя и празници 17.00-19.00; и в дните: 19 ноември – годишнина на музея, и 18 май – международен ден на музеите; работно време: понеделник-събота 10.00-20.00 ч.; неделя и празници 10.00-19.00 ч.; затворен на: 1 януари, 1 май, 25 декември
 • Музей Кралица София - вход:  10,00 €; безплатно за деца под 18 г., възрастни над 65 г. и студенти до 25 г.; безплатно за всички: пон.-събота 19.00-21.00; неделя 13.30-19.00; и в дните: 18 април, 18 май, 12 октомври, 6 декември; работно време:  понеделник-събота 10.00-21.00; Неделя 10.00-19.00;    вторник почивен ден
 • Музей Тиссен – Борнемиса - вход: 12,00 €; 8 € за възрастни над 65 г., студенти и пенсионери; безплатно за деца под 12 г. и за всички в понеделник; работно време: вторник-неделя: 10.00-19.00;  понеделник: 12.00 - 16.00; на 24 и 31 декември: 10.00 - 15.00; затворен: 1 януари, 1 май и 25 декември
 • Кралският дворец - вход: 11.00 €; 6.00 € : деца от 5 до 16 г., студенти до 25 г., граждани на ЕС над 65 г.; безплатно: деца под 5 г. и за всички граждани на ЕС от понеделник до четвъртък 18.00-20.00 (април-септември) и 16.00-18.00 (октомври-март); безплатно за всички в дните 18 май - международния ден на музеите, и 12 октомври - националния празник на Испания; работно време: октомври-март: 10.00-18.00; април-септември: 10.00-20.00 ч.; затворен в дните: 24, 25 и 31 декември, 1 и 6 януари, 1 май, 15 май
 • Катедралата Алмудена - вход: свободен; работно време: септември-юни: 10.00-14.00 и 17.00-20.00 ч.; юли и август: 10.00-21.00 ч.; вход в музея:  6.00 €; работно време на музея и купола: понеделник-събота: 10.00-14.30 ч.; неделя затворен
ТОЛЕДО:
 • Катедралата Дева Мария - вход: 11 € (цената включва всички пространства и музеи към Катедралата, както и изкачване на Главната камбанария с панорамен поглед към целия Толедо; включва и аудио-гид на няколко езика); работно време:     понеделник-събота: 10.00-18.00; неделя: 14.00-18.00; затворена за посещения: 1 януари и 25 декември
 • Манастир Сан Хуан де лос Рейес – вход: 2,50 €; работно време: октомври-март: 10.00-17.30; април-септември: 10.00-18.30
 • Музей Ел Греко – вход: 3 €; безплатно:  всеки ден за посетители под 18 г. и над 65 г.; за всички посетители - всяка събота след 14.00 ч, неделя цял ден, и в дните 18 април, 18 май, 12 октомври и 6 декември; работно време: вторник-събота   9.30-20.00 ч.; неделя и празници  10.00-15.00; почивен ден  понеделник; затворен на: 1 и 6 януари, 1 май, 24, 25 и 31 декември и местния празник Корпус Кристи
 • Дворецът Алкасар - вход: 5 €; безплатно:  всеки ден за граждани на ЕС под 18 г. и над 65 г., както и студенти от ЕС, многодетни семейства и инвалиди; всяка неделя - за всички посетители; работно време: 11.00-17.00; почивен ден: сряда;   затворен на: 1 и 6 януари, 1 май, 24, 25 и 31 декември
 • Синагога Санта Мария Ла Бланка – вход: 2,50 €; работно време: 10.00-17.45 всеки ден; през лятото до 18.45
 • Синагога дел Трансито (музей Сефарди) вход: 3 €; безплатно: за граждани на ЕС под 18 г. и над 65 г. – всяка събота следобед, неделя и празнични дни; за всички посетители – в дните 18 май, 12 октомври и 6 декември; работно време:        вторник-събота 9.30-18.00; през лятото до 19.00 ч.; неделя 10.00-14.00; понеделник  почивен ден
 • Църква Санто Томе – вход: 2,50 €; раб. време: понеделник-събота  10.00-18.00; през лятото до 19.00; неделя  почивен ден
 • Джамия Христос де ла Лус – вход: 2,50 €; раб. време: понеделник-петък: 10.00-14.00 и 15.30-17.45; през лятото до 18.40;   събота и неделя: 10.00-18.40   
 • Музей на инквизицията – вход: 4 €  (комбиниран с музея на Леонардо да Винчи - 6 €); раб. време: пон.-събота: 10.00-21.00
 
ГУАДАЛАХАРА:
 • Дворецът на инфантите – вход в двора на лъвовете: свободен; вход в музея и залите на двореца: 3 €; безплатно: неделя 10.00-14.00, и в дните 18 май – Международния ден на музеите, и 31 май – денят на Автономна област Кастилия ла Манча, към която принадлежи Гуадалахара; работно време: вторник-неделя: 10.00-14.00 и 16.00-20.00; понеделник: почивен ден; затваря в дните: 1 и 6 януари, Разпети петък, 8 септември, дни на локални празници, както и на 24, 25 и 31 декември
 • Манастирът на милосърдието и дворецът Мендоса – вход: свободен; работно време: събота: 10.30-14.00 и 17.00-19.00;        Неделя и празници: 10.30-14.00
 • Катедралата Санта Мария – вход: свободен; работно време: понеделник-неделя: 10.30-13.00 и 18.00-20.00
 • Пантеонът на графиня де ла Вега – вход: 3 €; безплатно - всяка сряда; работно време: вторник-четвъртък: 10.30-12.30 и 17.30-19.30; петък-събота: 10.30-14.00 и 17.00-19.00; неделя и празници: 10.30-14.00
 • Дворецът на клюкарката с Китайския салон – вход: 1 €; безплатно - за деца под 12 г.; работно време: вторник-събота: 10.30-14.00 и 17.00-19.00; неделя и празници: 10.30-14.00; затворен: всеки понеделник, 1 и 6 януари, 24, 25 и 31 декември
 
ТОРИХА
 • Замъкът Ториха – вход: 2 €; безплатно: за деца под 10 год.; работно време: четвъртък и петък: 11.00-14.00 и 16.00-19.00; събота: 10.00-20.00; неделя и празници: 10.00-15.00

Пакетните цени включват
 1. Самолетен билет София – Мадрид – София с България Еър;
 2. Летищни такси (108 € към 30.09.2018 г., подлежат на препотвърждение)
 3. Трансфери летище – хотел – летище;
 4. Посрещане и изпращане от местен екскурзовод на български език;
 1. 4 нощувки със закуски в хотел Rafaelhoteles Atocha 4**** в централната част на града (//www.rafaelhoteles.com/en/hotels/madrid-atocha/);
 2. Панорамна и пешеходна обиколка на Мадрид с екскурзовод на български език;
 3. Пешеходна обиколка на парка Ретиро и квартал Саламанка с местен екскурзовод на български език;
 4. Представител на местната фирма на български език по време на целия престой;
 1. Медицинска застраховка с покритие 5 000 евро
Пакетните цени не включват


 • Входни такси за посещаваните обекти по туристическата програма
 • Целодневна екскурзия до Толедо с местен екскурзовод на български език – 70 € (при минимум 10 записани)
 • Целодневна екскурзия до Гуадалахара и Ториха с местен екскурзовод на български език – 80 € (при минимум 10 записани)
 • Фламенко шоу с включена напитка – 45 €
 • Доплащане за застраховка "Помощ при пътуване" на ЗК "Евроинс" за лица над 65 г.: 10 лв;
 •  По желание при сключване на договора и заплащане на депозита – сключване на застраховка “Отмяна на пътуване” на ЗК Евроинс или ЗК Мондиал Асистанс
Други


Забележка: Допълнителните мероприятия се заявяват и заплащат предварително в България.
При заявяване на място цените на допълнителните мероприятия са с 20% по-високи!
 
МИНИМАЛЕН БРОЙ ТУРИСТИ: 15
 
НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ: валидна лична карта или задграничен паспорт с 3-месечна валидност от датата на отпътуване; няма здравни и медицински изисквания за страните по маршрута.
Оферта № Е1372

Прикачен файл: 1372Madrid 30.04.19 samoletna programa.docx

СПЕЦИАЛНИ