Месопотамия и Източна Турция

Маршрут: София – Истанбул – Адъяман – Шанлъурфа – Диарбекир – Мардин – Ван – Гьобеклитепе – Ъгдър – Карс – Истанбул – София

8 дни/ 7 нощувки със закуски и вечери
Цена от: 2590 лв.
Изберете дата на пътуване
Човек в двойна стая 2590 Резервирай
Единична стая 3110 Резервирай
ПРОГРАМА
1 денСофия – Истанбул – Адъяман

Среща на летище София за полет до Адъяман с прикачване в Истанбул. Пристигане на летището в  Адъяман в 18:35ч. Посрещане от представител на фирмата партньор. Трансфер до хотела. Настаняване. Свободно време. Вечеря. Нощувка в Адъяман.

2 денАдъяман – планината Немрут – мостът Джендере – Харан – Гьобекли тепе - Урфа

Закуска.

Посещение на планината Немрут със скуптурите на боговете. Немрут е висока 2134 метра и е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. На връха е издигната надгробна могила, датираща от I в.пр.н.е., заобиколена от деветметрови каменни фигури на богове, лъвове и орли. Построена е от царят на Комагена Антиох I Теос, който управлява между 69 и 36 г. пр.н.е.Разглеждане на мостът Джендере, известен също и като Моста на Септимий Север. Предполага се, че е построен от легионите на римска армия, за да могат да започнат война с Партия. Обектът е включен  в списъка на ЮНЕСКО.

Отпътуване за Урфа.По пътя посещение на Харан - според Библията от Харан пророкът Авраам е тръгнал за Ханаан. До Харан се намирало светилището на лунния бог Син.

Гьобекли тепе,най-древният мегалитен археологически обект в света. Възрастта му е поне 12 000 години. Според някои археолози Гьобекли тепе е най-древното светилище, изследвано някога. През 2018 г. Гьобекли тепе е включен в списъка на ЮНЕСКО за Световно културно наследство.

Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка в Урфа.

3 денШанлъурфа - Диарбекир

Закуска.

Шанлъурфа, известен като родното място на пророка Авраам /Ибрахим/. Една от забележителностите тук е езерото с рибите. Според легендата цар Нимрод заповядал да изгорят Авраам на клада, но Бог превърнал кладата в езеро, а въглените в риби и спасил Авраам. Вярващите отдават почит към пророка като хранят рибите. Има поверие, според което ако уловиш от тези риби ще ослепееш.

Отпътуване към Диарбекир. Диарбекир е град с около 5000 годишна история. Първоначално е носил името Амида или Амед. След като арабското племе Бекр завладява града през 640 г. името му е променено на Диарбекир. Посещение на Черната крепост на Диарбекир. По време на обиколката ще разгледаме сирийската православна църква Дева Мария, първоначално построена като езически храм през 1 век пр.н.е., а сегашната конструкция датира от 3 век; Голямата Джамия в Диарбекир (известна още като Улу джамия), известна като една от най-старите в Анадола, към която има и медресе. Наричат я така тъй като за строежа са използвани базалтови камъни, образувани от изригването на вулкан. През 2015г. джамията Улу е вписана в списъка на ЮНЕСКО заедно с градините Хевсел. Ще видим и "мостът с десетте очи", наричан така, тъй като има десет арки, изградени над река Тигър.

Свободно време за самостоятелна разходка из града, където може да опитате местните специалитети или да пазарувате. Вечеря в хотела. Нощувка в Диарбекир.

4 денДиарбекир - Мардин

Закуска.

Отпътуване за Мардин. Ще посетим християнския манастир Дейрулзафаран, по-известен с името Шафрановият манастир, заради цвета на камъните, от които е изграден. Изграден е през 493г. и от 1160 до 1932г. е седалище на патриарха на Сирийската православна църква. Мардин често е смятан за музей на открито поради историческата си архитектура. Ще направим кратка пешеходна разходка по старинните каменни улици. В Мардин има няколко църкви, които при възможност ще посетим, заедно с медресето Касъмие. Следва свободно време, през което може да опитаме локум с нар, местния специалитет - сини захаросани бадеми, черен чай или кафе. По желание може да посетите и музея в града. Вечеря в хотела. Нощувка в Мардин

5 денМардин – Мидият - Ван

Закуска. Отпътуване за Мидият, чиято стара част прилича на Мардин. Посещение на конака. Градът е известени като столицата на сурияните - една от най-старите християнски общности, появила се още в първите години след Христос. Сурияните са много добри бижутери - сребърните им изделия са невероятно красиви, което от своя страна им помага да правят и най-хубавото вино в целия район. Разходка в града. Отпътуване за Ван. Вечеря. Нощувка във Ван.

6 денВан – Догубеязит - Ъгдър

Закуска. Посещение на градската крепост, музеят на котките, магазин за бижута от сребро и злато, образци на древната цивилизация Урарту. Друга известна забележителност тук са Ванските котки – бяла козина и изумрудени или кехлибарени очи, защитен вид.

Отпътуване към Догубеязит и посещение на двореца Ишак паша. Дворецът е строен през 17в. и не е в типичен османски стил, а по-скоро представлява смесица от анадолска, иранска и северно месопотамска архитектурна традиция. Вечеря. Нощувка в Ъгдър.

7 денЪгдър - Карс

Закуска. Отпътуване към Карс. Посещение на руините на древният и величествен някога град Ани, наречен „Градът на 1001 църкви“. Намирал се е на пътя на множество религиозни маршрути. Посещение на крепостта, улиците и сгради. Посещение на музея на кашкавала и сиренето в Карс.Разходка и разглеждане на историческите обекти в стария град. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка в Карс.

8 денКарс – Истанбул - София

Трансфер до летището за полет до София през Истанбул. Кацане в София в 20:25


Цени:
 
Период на пътуване: 22.09 - 29.09.2023
Цена на човек в двойна стая 2590 лв.
Единична стая 3110 лв.

Пакетните цени включват
 • Самолетен билет София – Истанбул – Адъяман и Карс – Истанбул – София с Turkish Airlines с багаж до 23кг.;
 • Летищни такси;
 • Трансфери летище - хотел – летище;
 • Транспорт в Турция с лицензиран комфортен туристически автобус;
 • 7 нощувки с включени закуски и вечери в хотели 3*** и 4****;
 • Туристически беседи във всички обекти включени в програмата; с включени входни такси;
 • Лицензиран местен екскурзовод на български език;
 • Водач – екскурзовод от ТА „Географски Свят“ от България;
 • Медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с покритие 10 000 евро;

Пакетните цени не включват
 • Изхранване не упоменато в програмата;
 • Доплащане за медицинска застраховка за туристи от 64 до 74 години – 18лв.;
 • Разходи от личен характер;
 • Такса обслужване за местните екскурзоводи и шофьори – 15 евро на човек за целия престой.
 • Застраховка „Отмяна на пътуване“ с включено COVID-19 покритие;
 • Горивни такси;
 • Доплащане при група 12-14 души – 140лв.

Начин на плащане
 
 • Записването се извършва срещу внесено предплащане в размер на 800лв. от цената на организираното пътуване.
 • До 45 дни преди отпътуване: 100% на пълната цена на организираното пътуване.
Необходими документи:
 • Международен паспорт, валиден 6 месеца след датата на връщане.
 
Такси при прекратяване на договора от страна на пътуващия:
Записаните туристи могат да прекратят договора при заплащане на следните такси за прекратяване:
 • До 90 дни преди отпътуване – без неустойка;
 • От 89 до 60 дни преди датата на отпътуване - такса в размер на 100 лв. на турист (ако това не противоречи на анулационните условия на авиопревозвача при закупени самолетни билети и анулационните срокове за хотелско настаняване);
 • Прекратяване от 59 до 45 дни преди датата на отпътуване – таксата за прекратяване е в размер на 50% от цената на организираното пътуване в лева;
 • Прекратяване от 44 до 20 дни преди датата на отпътуване таксата за прекратяване е в размер на 80% от цената на организираното пътуване в лева;
 • При прекратяване от 19 дни до датата на отпътуване таксата за прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева.
 
 
Допълнителна информация:
 • Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията – 15.
 • При по-малка група (12-14 души), екскурзията може да се проведе, срещу допълнително доплащане от 140лв.
 • Срок за уведомление за недостигнат брой: 20 дни преди датата на отпътуване.
 • При промяна цените на входните такси за обектите и ресторантите, същата ще бъде променена и прекалкулирана.
 • При неблагоприятни метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства е възможно програмата да претърпи промяна!
 • Полетните часове подлежат на препотвърждение от авиокомпанията!
 • Пътуването НЕ е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност.
 • Туроператорът си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите и часовете им на провеждане по време на програмата.
 • Туроператорът има възможност, по искане на Потребителя да му предложи сключване на застраховка "Отмяна на пътуване". Застраховката се сключва в деня на извършено първо плащане на направената резервация за организирано пътуване.
 • Застраховките Помощ при пътуване в чужбина и Отмяна на пътуване се сключват със ЗД „Евроинс АД".
*Туроператорът има сключена застраховка “Отговорност на Туроператора” по смисъла на чл.97 от Закона за туризма, с полица №: 13052310000024 на ЗК „Лев Инс”АД.

Оферта № Е1629

Прикачен файл: 1629Месопотамия и Източна Турция.odt


СПЕЦИАЛНИ