УЗБЕКИСТАН – ШЕДЬОВРИ В СЪРЦЕТО НА ВЕЛИКИЯ ПЪТ НА КОПРИНАТА

София – Ташкент – Ургенч – Хива – пустинята Къзълкум - Бухара – Шахрисабз - Самарканд – Ташкент - София

9 дни / 7 нощувки / 7 закуски / 7 вечери
01.11.2020, 20.04.2021
Цена от: 1148 лв.
Изберете дата на пътуване
Цена на човек в двойна стая 3374 Резервирай
Доплащане за единична стая 293 Резервирай
Цена за 3-ти възрастен на допълнително легло 3374 Резервирай
ПРОГРАМА
1 денСОФИЯ-ТАШКЕНТ

Излитане от летище София в 10:00 часа с полет на A/KTurkishAirlines. Кацане на летище Истанбул в 11:25 часа. Излитане от летище Истанбул в 18:20 часа. Кацане на летището в Ташкент в 00:50 часа на следващия ден.

Посрещане, трансфер и настаняване в хотел. Нощувка.

2 денТашкент / туристическа обиколка на Ташкент / Ургенч / Хива

Закуска. Следва туристическа обиколка на Ташкент – столицата на стария модерен свят, чиято атмосфера е спокойна, тиха, чиста и непринудена: архитектурния комплекс Хазрет Имам (Хаст Имам) – мюсюлмански център в Централна Азия, който се състои от медресетата (мюсюлмански учебни заведения за подготовка на духовенството), Барак Хан  (тук се е помещавало Главното мюфтийство на Узбекистан от 1950 до 2007 г.) и Муи Мубарак (построено през 16 в., в него се пази кичур от косата на пророк Мохамед, поради което носи това име – „свещената коса”, а днес функционира като библиотека на Главното мюфтийство, в която се съхранява Корана на Халиф Осман, датиращ от 655 г., считан за най-стария Коран в света, като и други редки ръкописи), джамията Тиля Шейх, мавзолея Кафал Шаши (едно от главните светилища в града, Мохамед Кафал Шаши, родом от Ташкент, е един от първите имами в мюсюлманския свят и почитан тълкувател на ислямските закони), построената през 2007 г. джамия Хазрет Имам; базара Чорсу (счита се за най-стария пазар в Узбекистан и в продължение на столетия е бил място, където кервани от 4-те посоки са се събирали и търгували, а името произлиза от персийската дума „чорсу“, която означава кръстопът или четири потока); площад Емир Тимур (носещ името на пълководеца на средновековната империя, това е централният площад на Ташкент, насред който се издига бронзов монумент на Тимур на кон с надпис на четири езика, който гласи „силата е в справедливостта“ - мотото на Тимур; от паметника започват осем алеи, които продължават в осем улици в осемте посоки на света); Музея на приложните изкуства. Свободно време. Вечеря. Трансфер до летището в Ташкент за вътрешен полет до Ургенч (20:25 – 21:55, *възможна е промяна на разписанието). Трансфер от летището до Хива (30 км или около ½ час). Нощувка.

3 денЦелодневна туристическа обиколка на Хива

Закуска. Почти всички забележителности в Хива се намират в Ичан Кала – старият град, защитен от тухлени стени, в някои части високи до 10 м. Хива е било последното място за почивка на керваните преди да продължат пътя си към Иран, прекосявайки пустинята.

Сутрешна обиколка на антична и невероятна Хива (ЮНЕСКО): В Хива е съществувало традиционно разделение на града на две обособени части: вътрешен град – Ичан Кала и външен град – Дишан Кала. ИчанКалае първият обект от Средна Азия, включен в списъка на ЮНЕСКО. На площ около 1кв. км в рамките на крепостта са запазени 60 ценни архитектурни паметници: медресето Абдула Хан (1865 г.); джамията и баните на Ануш Хан (интересни са системите за подгряването, водоснабдяването и оттичането); мавзолея и джамията на Пахлаван Махмуд-Суфи (красив смарагдовозелен купол отличава най-свещеното място в Хива. Това е гробницата на патрона-светец на града - Пахлаван Махмуд, който бил шапкар, известен поет, отличен борец, печелещ всяка битка, както и сърцата на съгражданите си); джамията и медресето Саид Бей (18-19 в.); медресето Ала Кули Хан (някога едно от най-големите религиозни училища в Хива, считано с основание за един от най-добрите примери на хорезмийска (хивинска) архитектура, показващ идеална хармония от традиция, пропорции и значимост, 1834-1835 г.); Тим (покрит пазар) и Кервансарай Ала Кули Хан (19 в.); двореца Ала Кули Хан (наречен Таш-Хаули – „каменния двор“, който приличал на крепост с високите си бойници, кули и укрепени порти, 1830-1836 г.).

Свободно време.

Продължаваме със следобедна обиколка на града: Джума джамия и минарето ѝ - катедралната джамия на Хива, разположена в Ичан Кала, на пътя между портите Палван-дарваза и Ата-дарваза. Това е типична архаична джамия от 1788-1789 г., която няма аналог в Централна Азия - с плосък таван, който се крепи от 218 гравирани дървени колони, 7 от тях са от оригиналната джамия от 10 в. Ак джамия (Бялата джамия, която Ануш Хан започва да строи в средата на 17 в., завършена е 2 века по-късно); мавзолея на Саид Алаудин (най-вероятно построен в средата на 14 в. за един от най-почитаните ислямски духовници); медресето Мохамед Амин Хан (надпис гласи – „тази идеална сграда ще бъде вечна и ще просветлява нашите наследници“, това е най-голямото медресе в Хива, което със своите 125 стаи (худжра) може да поеме 260 ученици, а богатият декор включва тухлени мозайки, майолика, орнаментални гравюри по вратите и декоративни решетки по прозорците); минарето Калта Минор („ниското минаре”, с височина 26 м и с масивна основа с диаметър 14 м); минарето и медресето Мохамед Амин Хан, с чието изграждане е трябвало да бъде завършен плана на големия площад; цитаделата Куня-Арк („старата крепост” е вътрешната цитадела на Ичан Кала, като в края на 18 в. е отделена от висока стена, оформяйки град в града); минарето Тура-Морад-Тур (1888 г.).

Тази вечеря ще е по-специална. Предвидили сме мастър клас за приготвяне на едно от националните ястия на узбекската кухня, типично за региона – тукумбарак, а вие освен като наблюдатели, можете да участвате в процеса на приготвянето му. И всичко това, заобиколени от атмосферата на ресторант в автентичен национален стил. Нощувка.

4 денХива / пустинята Къзълкум / Бухара

Закуска. Следва дълъг трансфер от Хива до Бухара (450 км, около 7 часа) по път, който следва древния маршрут на коприната, и по време на който ще имаме няколко кратки спирки за снимки на най-дългата и най-пълноводна река в Средна Азия – Амударя, както и на мистичната пустиня Къзълкум. Между пясъците на Къзълкум и Каракум е Бухарският оазис, в който се е родила Бухара. "Бухара-и-шариф" - благородната и свещената - го е нарекъл знаменитият поет Руми. Бухара е сред най-главните центрове по Пътя на коприната. Настаняване в хотел в Бухара при пристигане (около 17.00 ч.). Днешната вечеря отново е посветена на типичната за района кухня и участие в мастър клас за приготвянето на едно от най-вкусните местни ястия – самса и известния узбекски хляб нон, който заема специално място в местната култура и се пече в традиционни глинени пещи, наречени тандур.

Нощувка.

5 денБухара / целодневна туристическа обиколка на Бухара

Закуска. Сутрешна обиколка на Бухара (ЮНЕСКО).

Архитектурният ансамбъл Ляби Хаус: ханака и медресето Нодир Диван Беги (1620 г., везир Нодир Диван Беги заповядва строежа на ханак като място за отсядане и медитация на суфистите, като по-късно изгражда и кервансарай, който в последствие превръща в медресе), медресето Кукелдаш (датира от 16 в. и едно от най-големите медресета в Бухара със своите 160 стаи, разположени на два етажа), паметника на Настрадин Ходжа, Джамията Магоки Атори (12-16 век), датираща от времето на зороастризма, построена на мястото на храм на почитащите огъня – един от трите монумента в Бухара, оцелял при инвазията на Чингиз Хан. Разходка под търговските куполи от 16 век: Сарафон Токи, Токи Телпак Фурушон, Токи Заргарон, където занаятчии (шапкари, търговци на валута, бижутери и др.) продават своите произведения.

Крепостта Арк (величествена цитадела, дом на управниците на Бухара, крепост на властта и силата, е най-старият археологически паметник в Бухара); джамията Боло Хауз (17 в., място за молитва на емирите и техния антураж, включва джамия, минаре и малък басейн, чието име носи – „детски басейн”, известна и като джамията на 40-те колони); Мавзолеят Чашма Аюб (12-16 век – вътре се намира извор с лековита вода, което е свързано с библейския пророк Йов (Аюб); Мавзолеят на Саманидите (9-10 в.; невероятна демонстрация на високото ниво на развитие на науката и строителството по време на епохата на Саманидите, в тази фамилна гробница са погребани Исмаил Самани – глава на династията, неговият баща и неговият внук Насра).  Свободно време.

Следобедна обиколка на Бухара.

Ансамбъла Гау-Кушон (16 век), включващ джамия, ниско минаре, имитиращо минарето Калян, както и медресе.

Медресето Улугбег (1417 г.) - първото от трите медресета, построени от внука на Тимур – Улугбег. Забележителен е надписът на главната порта „Стремежът към знание е задължение на всеки мюсюлманин – мъж или жена”; медресето Абдулазиз Хан (17 век) - за разлика от медресетата, построени от Улугбег, тези на Абдулазис имат много сложна архитектурна планировка, в която можем да видим старата релефна живопис, известна като "кундал"; действащото медресе Мир-и-Араб (16 в., построено от шейбанидите и кръстено на духовния ментор на хан Убайдала и водач на бухарските мюсюлмани – йеменския шейх Мир-и-Араб – в превод „принцът на арабите“. Тук са гробниците на хана и неговия учител); Минарето и джамията Калян. Днешната джамия е построена в началото на 16 в. по време на първите шейбаниди и от тогава действа като катедрална джамия на Бухара. Джамията е на мястото на старата караханидска катедрална джамия от 12 в., която била построена едновременно с минарето Калян (в превод „велик”). Днес минарето (построено през 1127 г., с височина 45.6 м), играло ролята на ориентир през вековете за керваните в пустинята, е символ на Бухара. Около него изникват новите постройки, оформящи централния ансамбъл на Бухара – Пои-Калян („в подножието на великия“).

Вечеря в медресето Нодир Диван Беги, съчетана с фолклорно шоу. Нощувка.

6 денБухара / Шахрисабз / Самарканд

Закуска. Трансфер от Бухара да Самарканд  (270 км, около 3,5 часа). По пътя ще посетим Шахрисабз („зеления град”) – родният град на Тимур. Древният град Шахрисабз (ЮНЕСКО) е потънал в зеленината на овощни градини и лозя. Архитектурните му забележителности са поне на 500 години. Шахрисабз, наричан Кеш в средните векове и познат още като древната Наутака, е бил избран от Александър Велики да прекара зимите на 328-327 г. пр. Хр., откъдето се отправил на поход. Именно тук, по време на дългите вечери на Александър му хрумва идеята да жени своите военноначалници за местни жени, като така осъществява идеята си да обедини изтока със запада.

Шахрисабз не би бил толкова известен, ако на 09.04.1346 г. не се бе родил Тимур (Тамерлан) – бъдещият държавник и велик пълководец. Градът става втората столица на великата държава, която той управлява. Най-очевидното доказателство за усилията на Тимур да превърне родния си град в резиденция на управляващите е огромния дворец Ак-Сарай („белия дворец”), който е бил несравним с другите сгради по онова време (1380-1404 г.). Само вътрешния двор е бил с дължина 250 м и широк 125 м, а височината на главната порта е била 70 м. Над главния портал на Ак-Сарай надпис с огромни букви гласи „Ако предизвикваш нашата сила – погледни нашите сгради!“. Дворецът е бил изключително пищен, с множество златни декорации, елегантни мозайки и гравирана майолика, които все още предизвикват възхищение. В края на 16 в. Шахрисабз въстава срещу управлението на Шейбанидската династия и след обсада на неподчиняващия се град, Абдула Хан II заповядва разрушаването на двореца, както и на други сгради, строени по времето на Тимур. Мемориалният комплекс Дорус-Саодат (14 в.,

„мястото, където властта намира покой“) е бил предназначен за цялата Тимурска династия, построен след ненавременната смърт на най-големия син на Тимур – Джахонгир (1376 г.), чието тяло е преместено от Самарканд в Шахрисабз. В този комплекс е погребан и втория син на Тимур – Омар Шейх, убит 1393 г. Гробницата предназначена за Емир Тимур остава празна, тъй като съдбата е пожелала той да бъде погребан в Самарканд. Архитектурният комплекс Дор-ут-Тиловат („място за четене на Свещения Коран”) е мемориален комплекс построен за почитания религиозен водач, основател на суфизма и духовен ментор на Тимур - шейх Шамседин Куляла. Тук са разположени и джамията Кок Гумбаз (15 в., „синия купол”), гробницата Гумбази Сайдон (15 в.), джамията Хазрат Имам (14 в.). Продължаваме към в Самарканд – градът, обърнал лицето си към слънцето, за който с възхищение говорят Марко Поло, Арминус Вамбери, Руй Гонзалес де Клавио и много други още именити пътешественици, оставили имената си в историята. Пристигане и настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

7 денСамарканд – полудневна туристическа обиколка / *посещение на фабрика за „копринена” хартия

Закуска. Днешната част от обиколката на древен Самарканд (ЮНЕСКО) включва Мавзолеят Гур-Емир (14-15 в., „могилата на емира”), където са погребани Тимур и членове на неговото семейство. Сърцето на Самарканд е площад Регистан („пясъчно място“), превърнал се в главен площад още от 14 в. Докато по времето на Тимур, площадът е бил търговски и занаятчийски център, то по времето на Улугбег той играе ролята на духовен център. Площадът е оформен от трите медресетата Улугбег, Шер-Дор и Тиля-Кори. Медресето Улугбег се строи между 1417-1420 г. , като е имало платформа за астрономическа обсерватория още преди да бъде построена обсерваторията на Улугбег, както и 50 стаи за 100 студенти. Медресето Шер-Дор е построено между 1619-1636 г. в стил, имитиращ този на медресето Улугбег. Особено интересни са тимпаните на порталната арка, които са декорирани с антропоморфно изображение на слънцето и тигър, нападащ сърна. Името му означава „медресето с тигрите“. В средата на 17 в. катедралната джамия Биби Ханъм тъне в руини и Самарканд има нужда от нова джамия. Нейното изграждане трае почти 20 г. (завършена през 1660 г.) и е била планирана да действа и като медресе. Пищната позлата на купола, стените и михраба надминава тази на всички известни сгради в Централна Азия. Поради тази причина медресето е наречено Тиля Кори, което означава „покрит със злато“. Медресето и мавзолея Биби Ханъм (14 век) е трябвало да надмине по величественост всичко до момента, което Тимур е виждал. В изграждането на този грандиозен комплекс били привлечени най-добрите архитекти, художници, склуптори и занаятчии от завладените територии, а за издигането и преместването на тежките товари са използвани слонове. Джамията е построена за 5 години, но когато Тимур се върнал от поход е бил разочарован от построеното и тъй като портала му се е сторил недостатъчно висок, той е наредил да го реконструират и така се е превърнал в най-големия портал за времето си. От двете му страни се извисяват величествени пилони с минарета, достигащи 50 м височина. Джамията носи името на любимата жена на Емир Тимур – Биби Ханъм. В мавзолея се намира гробницата на майката на Биби Ханъм и на още две жени от семейството. Свободно време.

*Следобяд ви предлагаме да станете свидетели на един традиционен древен занаят, който е възстановен благодарение на усилията на местна фамилия – производството на т.нар. копринена хартия. Процесът е изцяло ръчен и изисква голямо майсторство, а посетителите ще имат възможност да обогатят познанията си като научат за историята на уникалния продукт. В екскурзията е включен обяд.

На днешната вечеря ще бъдем гости на местно семейство, което ще ни приготви най-известното ястие, синоним на узбекската кухня – пилаф. Членовете на семейството ще се радват на въпросите ви, свързани с техния бит.

Нощувка.

8 денПолудневна туристическа обиколка на Самарканд / Ташкент

Закуска. Начало на сутрешна обиколка на древен Самарканд. Некрополисът Шахи Зинда (12-15 в.), разположен на хълма Афросиаб е предполагаемата гробница на Кусам ибн Абас (братовчед на пророк Мохамед) – обявен за ислямски светец и патрон на Самарканд. В буквален превод името на некрополиса означава „живия шейх”, свързано с легендата за смъртта на Кусам ибн Абас. Цитат от Корана, гравиран върху надгробния камък гласи „Никога не считайте за мъртви онези, които са убити по пътя към Аллах. Не, те са живи!“ Некрополисът се състои от няколко гробници и джамии, предназначени за високопоставени жители на града и членове на семейството на Тимур. Обсерваторията Улугбег (1420 г.) е най-голямата обсерватория в Централна Азия и носи името на великия астроном, учен, управник и любим внук на Тимур. Мавзолеят на Ходжа Данияр (Св. Даниил) – според една от версиите, по време на своя поход в Мала Азия, Тимур е направил поклонение в мавзолея на светеца и пренася в Самарканд част от мощите му с големи почести. Свободно време.

Високоскоростен влак Афросиаб от Самарканд до Ташкент (17.00 ч. – 19.10 ч.).

Прощална вечеря в Ташкент. Кратка нощна разходка. Трансфер до летището в полунощ.

9 денТАШКЕНТ-СОФИЯ

Излитане в 02:50 часа с полет на A/K Turkish Airlines. Кацане на летището в Истанбул в 06:00 часа. Излитане от Истанбулв 07:45часа. Кацане на летище София в 09:05 часа. 
 
Хотели 4**** Цена на човек в двойна стая Доплащане за единична стая Цена за 3-ти възр. на доп. легло
 
18/09/2019 - 26/09/2019
1725 €
3374 лв.
150 €
293 лв.
1725 €
3374 лв.

Пакетните цени включват • Самолетен билет София – Истанбул – Ташкент – Истанбул - София с А/К Turkish Airlines;
 • Летищни такси – 259 € (към дата 16/01/2019 и подлежат на препотвърждение)
 • Вътрешен полет Ташкент – Ургенч с вкл. летищни такси;
 • Билет за високоскоростен влак „Афросиаб” Самарканд – Ташкент;
 • Трансфери от и до летището в Ташкент;
 • Транспорт с местен автобус/минибус по време на целия маршрут;
 • 7 нощувки със закуски в хотели 4****, както следва:
 • 1 нощувка със закуска в Ташкент хотел Rakat Plaza 4**** (или подобен);
 • 2 нощувки със закуски в Хива в хотел Asia Khiva 4**** (или подобен);
 • 2 нощувки със закуски в Бухара в хотел Asia Bukhara 4**** (или подобен);
 • 2 нощувки със закуски в Самарканд в хотел Emirhan 4**** (или подобен);
 • 3 вечери в местни ресторанти (по една в Ташкент, Бухара и Самарканд);
 • 3 вечери мастър клас (по една в Хива, Бухара и в местна фамилна къща в Самарканд);
 • 1 прощална вечеря в Ташкент;
 • Туристическа обиколка на Ташкент с местен екскурзовод;
 • Туристическа обиколка на Хива с местен екскурзовод;
 • Туристическа обиколка на Бухара с местен екскурзовод;
 • Туристическа обиколка на Шахрисабз;
 • Туристическа обиколка на Самарканд с местен екскурзовод;
 • Всички входни такси на обектите по програмата;
 • 1 бутилка вода на ден на човек;
 • Местен екскурзовод, придружаващ групата по време на пътуването;
 • представител на фирмата – водач-преводач на групата;
 • Медицинска застраховка с асистанс с покритие 10 000 € на ЗК „Евроинс“
Пакетните цени не включват


 • Полудневна екскурзия до селището Конигил и фабрика за „копринена” хартия с вкл. обяд – 25 €;
 • Бакшиши общо - 35 € (заплащат се предварително в България при доплащането)
 • Доплащане за застраховка "Помощ при пътуване" на ЗК "Евроинс" за лица над 65 г. за застрахователна сума 10 000 евро и покрити основни рискове: 20 лв;
 •  По желание при сключване на договора и заплащане на депозита – сключване на застраховка на ЗК Евроинс „Отмяна на пътуване”.
Начин на плащане


Депозит в размер на 700 € при ранни записвания до 31.03.2019 г. По стандартни цени депозит – 50% от пакетната цена при сключване на договор; доплащане – 35 дни преди датата на отпътуване.
Други


Забележка:

*Промяна в реда на изпълнение на програмата може да настъпи, вследствие на промяна на разписанието на авикомпанията за посочените дати.
*Пакетната цена е формирана при обменен курс 1 $ = 1.72 лв.. В случай на покачване курса на долара, пакетната цена може да претърпи промяна!
 
МИНИМАЛЕН БРОЙ ТУРИСТИ: 15

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ: задграничен паспорт с 6-месечна валидност от датата на връщане; няма визови, санитарни и медицински изисквания за пътуващите в страните по маршрута.
 
Парична единица на Узбекистан – Узбекски сум (UZS), 1 BGN = 4,860.00 UZS (към 16.01.2019)

Оферта № Е1402

Прикачен файл: 14021402Uzbekistan 18.09.19.docx

Етикети

СПЕЦИАЛНИ