Япония - сред нежните багри на пролетта

София – Истанбул – Токио – Крайморски парк Хитачи – Никко – Парк на цветята Ашикага – Омия (музея на бонсай) – Токио – Йокохама – ез. Аши – ез. Кавагучи – Фуджи – Мацумото – ферма за уасаби Дайо – Нагано - парка на маймуните Джигокудани – Етно резерва

15.04.2023
Цена от: 9632 лв.
Изберете дата на пътуване
Цена на човек в двойна стая 9632 Резервирай
Доплащане за единична стая 1741 Резервирай
Цена за 3-ти възр. на доп. Легло 9632 Резервирай
ПРОГРАМА
1 ден(15.04.2023) – СОФИЯ / ИСТАНБУЛ

Излитане в 21:15 часа от летище София с редовен полет на Турските авиолинии. Кацане в Истанбул в 22:45 часа.

2 ден(16.04.2023) – ИСТАНБУЛ / ТОКИО

Излитане от Истанбул в 02:20 часа. Кацане в Токио на летище Ханеда в 19:20 часа. Посрещане от местен екскурзовод. Трансфер до хотела и настаняване. Нощувка.

3 ден(17.04.2023) – Токио / краймосрски парк Хитачи / Никко

Закуска. Започва нашето приключение в страната на изгряващото слънце и какво по-добро начало от това да попаднем в „земята на цветята” – крайморския парк Хитачи. Отправяме се към Национален парк Никко (ЮНЕСКО), където продължават нашите срещи с природата. В подножието на вулкана Нантай, там където лава е преградила река Акаива, се е образувало най-голямото езеро в парка – Чузенджи. В него се влива река Ю, чието начало дава изключително красивия водопад Юдаки. Настаняваме се в хотел в градчето Никко. Настаняваме се в хотел в градчето Никко. Вечеря. Нощувка.

4 ден(18.04.2023) – Никко – храма Тошогу / парка на цветята Ашикага / Музея на бонсай в Омия / Токио

Закуска.  Национален парк Никко е едно от най-старите религиозни места в Япония, център за поклонение на последователите на шинтоизма и будизма. Тук светилищата и храмовете са признати от ЮНЕСКО за световно културно наследство. МостътШинкьо („свещеният мост”), част от светилището Футтарасан, е една от основните забележителности в Никко. Смятан е за един от най-красивите мостове в цяла Япония заради неговата семпла елегантност, контрастираща с живописното ждрело на реката, зелените хълмове и бързата вода. След разказите от парченца история, които са ни доближили до японската душевност, ще продължим да „разлистваме” японското светоусещане. Намираме го като израз в приказния парк Ашикага – с площ 8,2 хектара той демонстрира необикновени ландшафтни решения. Недалеч от парка Ашикага през 2010 г. е  откритМузея на изкуствата "Омия Бонсай"- първият музей, посветен на това изкуство.  Той се гордее с колекция от повече от 120 бонсай шедьоври, създадени чрез умелата работа и естетическото чувство на майсторите. Музеят се намира в едноименното селище, където спокойната атмосфера е запазена от времето, когато то е основано. Продължаваме към Токио, където ще се настаним за следващите 2 нощувки. Вечеря. Нощувка.

5 ден(19.04.2023) – туристическа обиколка на Токио

Закуска. Казват, че Токио е място, където останалата част от света отива, за да си представи как ще изглежда бъдещето. Огромен, жив и забързан, Токио все пак запазва японските традиции. На това място, в обширната низина Канто,  преди близо 1000 години изниква малко рибарско селище с името Едо („устие”). През 17 в.  Едо става седалище на могъщите шогуни Токугава, а столица на Япония - едва през 1868 г., когато императорът се преместил от Киото в Едо и за целта преименувал града на Токио („източна столица”). Ще спрем за фото пауза пред този символ на възраждането на страната като световна икономическа сила. Днешната ни обиколка ще завърши на улица Гинза- луксозният център на модата, дом на Сони Билдинг – сградата, прочула са като витрина на авангардните технологии, най-многолюдната и най-ярката токийска улица, където търговците с поклон и усмивки карат чужденеца да се чувства царска особа. Свободно време, което може да посветите на света на небостъргачите. В съседния квартал Шибуя са възникнали много течения в японската мода и тенденции в развлеченията. Изключителен колорит придава и най-оживеното кръстовище в света „Хачико”.Улиците на Шинджуку са олицетворение на представата ни за Токио – билбордове, неонови светлини и най-високите небостъргачи в Япония.А отскоро в квартал Симуда има и нова атракция – завършената през 2012 г. кула „Небесно дърво“, която със своите 634 м е най-високата кула в света. Небесно дърво ни предлага панорама от 21-ви век. Какво ли ще можем да видим след още 200 години? Такива са футуристичните мечти, на които ни навежда този град.Вечеря. Нощувка.

6 ден(20.04.2023) – Йокохама / ез. Аши / ез. Кавагучи

Закуска.Отпътуваме за младия град Йокохама – морският портал на Япония към света. Днес трудно можем да кажем къде свършва Токио и къде започва Йокохама – така са се сраснали двете селища, които заедно образуват агломерацията Кейхан.  Съществувал дълги години като малко рибарско селище, големият бум за Йокохама започва през 1854 г., когато е подписан договор за откриване на пристанище Йокохама за външна търговия. Грандиозна е гледката на района Минато Мирай (Пристанище на бъдещето). Сред многобройните високи сградитук доминираща е Лендмарк Тауър– втората най-висока сграда и четвъртата по височина структура в Япония.Вътре е конструиран и най-бързият асансьор в света, включен в книгата на рекордите на Гинес. Асансьорът се движи със скорост 750 метра в минута, а разстоянието до 273-тия метър се стига за малко над 20 секунди. Гледката е повече от внушителна и завладяваща.На горните етажи на небостъргача е Роял Парк Йокохама с прекрасна гледка към пристанището и невероятна галерия – Скай Гардън  (Небесна градина). Ще видим и удивително красивия мостХoнмоку-Дайкоку (860 м), често сравняван с моста Голдън Гейт в Сан Франциско. Йокохама е модерен метрополис, който има какво още да ни покаже, но ние ще посветим останалата част от деня на среща с величествената природа на Япония. Обожаваната Фуджи-яма („яма” означава планина) за японците е нещо като Балкана за нас, българите. Елегантният конус на Фуджи, както и изгревът на слънцето са знаменитите символи на Япония. Предполага се, че името Фуджи идва от името на богинята на огъня Фучи, а японците я наричат Фуджи-сан – господин Фуджи - обръщение към планината, изразяващо преклонение като към най-уважаван човек. Със своята височина от 3776 м угасналият вулкан е най-високият връх в Япония. Районът около вулкана е част от националния парк „Фуджи – Хаконе – Изу”.  Фуджи е планина, благословена с кристално чисти води и минерални извори. На северния склон на върха се намира очарователната местност на петте езера на Фуджи - Кавагучи, Мотосу, Сайко, Шоджи и Яманака. В древността потоци от лава от вулканично изригване на планината са станали причината за образуването на езерата.Преди да се настаним в хотел в района на петте езера, ще направим разходка с туристическо корабче в езерото Аши  (кратерно езеро, появило се преди около 3000 години от изригването на вулкана на връх Хаконе), което днес привлича множество туристи заради заобикалящия го живописен пейзаж. Вечеря. Нощувка.

7 ден(21.04.2023) – ез. Кавагучи / 5-та станция на Фуджи / замъка Мацумото / ферма за уасаби Дайо / Нагано

Закуска.Началото на денят ни ще е посветен на пейзажите, които се откриват от подножието към Фуджи и от изкачванетокъм планината. Особено красива е гледката към Фуджи откъм езерото Кавагучи, което е най-известното от петте и често негови снимки са използвани за плакати и реклами. Фуджи се счита не само за уникално творение на природата, но и заема важно място в религията на будистите. Стотици художници и фотографи са го увековечили на своите платна и ленти, а писатели са изразили неговото величие в думи. Но само тези, които са го виждали знаят, че ничия картина или поема не може да предизвика такова удивление и възхищение, каквото човек изпитва когато застане очи в очи с Фуджи. Отправяме се към историческия град Мацумото, част от област Нагано, разположена в източната част на Японските Алпи(включват трите планински вериги Хида, Кисо и Акаиши). Градът е фундаментален за японската култура, защото в него се намира един от най-старите замъци на територията на страната. Замъкът Мацумото е от типа „hirajiro“, което в превод означава „замък в равнината“, а не като типичните за този период замъци, издигани на хълм или в планина. Наричат го Гарвановия замък заради преобладаващия черен цвят по фасадата. Тази крепост, считана за една от трите най-съвършени в Япония, е оградена с голям защитен ров. Както повечето японски замъци и този в Мацумото има един таен етаж. Денят ни ще завърши с посещение на една от най-големите японски ферми за уасаби – фермата Дайо. Името ѝ се свързва с местния герой Хачимен Дайо, който е считан за пазител на фермата.Настаняване в хотел в олимпийската столица на Япония – Нагано. Вечеря. Нощувка.

8 ден(22.04.2023) –парка на маймуните Джигокудани / Етно селище Хида / Такаяма

Закуска.Днес ще започнем с едно необичайно място - Джигокудани или парка на „снежните” маймуни. То е разположено на 850 м над морското равнище, в долината на река Йокою. Паркът се е прославил в цял свят заради интересните си обитатели - японските макаци, които демонстрират оригинално поведение, а именно любовта им към термалните извори. Там те се отпускат в горещата вода и притварят очи от удоволствие.От момента на създаването му Джигокудани започва постепенно да набира популярност като единственото място, на което можете да станете свидетели на описаната гледка.Продължаваме нашето пътешествие към сърцето на Японските Алпи, където ни очаква град Такаяма, разположен край река Миягава. . Квартал Санномачие  вълнуващ прозорец към стара Япония, с красиви старинни улици и сгради. Тази впечатляваща атмосфера се допълва от произведенията на местни майстори. Това са изящни дървени лакирани предмети и чудесна керамика. Ще се пренесем в истински автентична атмосфера, запазена в етнографския резерват Хида. Това е един музей под открито небе, където са събрани традиционни японски къщи от последните две столетия. Селските къщи са построени в характерния за района архитектурен стил  гасшо-зукури – дървени къщи, в чиито конструкции изцяло липсват пирони или други метални материали, а специфичните им сламени покриви, стигащи почти до земята дават името на стила – те са като две ръце, сключени за молитва. В тези повече от 30 къщи са изложени предмети на бита, които са били част от живота и културата на планинските фермерски селища. Не можем да подминем и факта, че този регионе известен и с производството си на саке.Вечеря. Нощувка.

9 ден(23.04.2023) – Такаяма / Киото

Закуска. Днес ни предстои може би най-вълнуващата среща по време на нашето пътешествие – тази с „големия  древен музей на Япония”, както наричат Киото. Това е град, в който сякаш Япония е събрана на едно място, изумителна крепост на японската традиция. В продължение на 11 века от 12-вековната си история, градът е столица на страната на изгряващото слънце. Ще започнем с Кинкакуджи (Златния павилион) - Дзен будистки храм в подножието на северните планини (Китаяма), чиито последни 2 етажа са изцяло покрити със злато. Построен е като отглас на екстравагантната култура Китаяма, която се е развивала сред богатите аристократични кръгове на Киото по онова време. Всеки етаж представя различен архитектурен стил, а градините му са с оригиналния дизайн. Храмът служи като вдъхновение за изграждането на Гинкакуджи  (Сребърния павилион) в подножието на източните планини (Хигашияма). За разлика от Златния павилион, Сребърният павилион никога не е бил покрит със сребро. Смята се, че името му е дадено като контраст на изградения век по-рано Кинкакуджи.Вечеря. Нощувка.

10 ден(24.04.2023) – Киото (градината Рьоанджи, храмът Кийомидзу, Фушими Инари, Бамбуковата гора)

Закуска. Днешният ден ще започнем с посещение на едно от най-забележителните места в Киото – прочутата философска градина при храма Рьоанджи, създадена през втората половина на 15 в. в стил „сух пейзаж”. В нея на площ от 100 кв. м са подредени 15 черни камъка, подобно на острови в морето. Продължаваме към южно Киото, където се намира Фушими Инари - едно от най-старите ( 711 г.), най-важни и най-почитани шинтоистки светилища. Известно е с хилядите си яркооранжеви тории, които са разположени в мрежа от пътеки зад основните му сгради. Пътеките водят към залесената гора на свещения хълм Инари, който принадлежи към храма.Фушими Инари е най-важният от няколкото хиляди светилища посветени на Инари -шинтоисткия бог на ориза. Лисиците се смятат за вестоносци на Инари, което е причината да има много статуи на лисици в района на светилището. Завършваме нашата обиколка като се отправяме към западния квартал на Киото – Арашияма, известен с впечатляващата бамбукова гора Сагано – една от най-големите забележителности на Япония. 

Киото е и градът на гейшите, а квартал Гион е най-известното място с ресторанти и очая (къщи за чай), където гейко (гейша) и майко (ученички на гейша) се изявяват.Гион привлича туристите с високата си концентрация на традиционните мачия (дървени къщи). Тъй като Киото е пример за класическата кухня на Япония, ще завършим с *традиционна вечеря в японски стил (кайсеки). *Вечеря. Нощувка.

11 ден(25.04.2023) – Нара / Осака / *вечерно посещение на небостъргача Умеда Скай

Закуска. Днес ще се върнем още по-назад във времето като за целта ще се отправим към класическата японска столица  Нара (710 г. – 784 г.), недалеч от която е била построена първата постоянна императорска резиденция. Император Шому (710 г. – 756 г.) бил най-ревностният разпространител на будизма, който превръща Нара в най-важния будистки център в Япония и това намира ясно отражение в храмовия комплекс Тодайджи (Великия източен храм).  Преди да се настаним в хотела ще направим фото пауза пред замъка Осака („Големия хълм”). Построен е през 1586 г. по заповед на Тойотоми Хидейоши сред парк, заобиколен от 12-метров ров, пълен с вода. Днес той е гордостта на местните жители, които, освен че умеят да изразяват почитта си към историята, притежават и необходимите за съвремието завидни търговски таланти, предприемачески дух и икономическа инициативност. Градът е царство на електрониката и на кулинарията. Казват, че в Токио човек харчи парите си за обувки, в Киото – за кимона, а в Осака – за ресторанти. Едно от най-колоритните кътчета на стара Оасака е около улица Дотонбори, където се диктува кулинарната мода в Япония. Тук се надпреварват най-добрите готвачи и най-големите гастрономи. Вечеря. Нощувка.

12 ден(26.04.2023) – Осака / *полудневна екскурзия до замъка Химеджи / Токио

Закуска.Свободно време, в което ви предлагаме да сложите последния важен щрих към приказката Япония - *полудневна екскурзия до замъка Химеджи - един от трите най-известни замъци в японската история. Заедно със замъка Мацумото и Кумамото, той затваря триъгълника на невероятните архитектурни постижения на цяла една нация. Той е и най-посещаваният и може би най-красив замък (бивш дворцов комплекс, състоящ се от 83 сгради) в Япония..През 1993 г. Химеджи е един от първите японски обекти, вписани в списъка на ЮНЕСКО за Световното културно наследство.

Връщане в Осака. Свободно време. Трансфер до гара Осака, откъдето ще отпътуваме до Токио с високоскоростния влак от мрежата Шинкансен (вечеря сух пакет във влака). Пристигане в Токио. Трансфер до хотела. Нощувка.

13 ден(27.04.2023) – Токио / *комбиниран тур парка Шинджуку Гьоен, круиз из Токийския залив с обяд, о-в Одайба с Робота Гъндам

Закуска.Освобождаване на стаите до обяд. Свободно време до часа на трансфера.За онези, които са решили да добавят последния щрих към изживяването Япония предлагаме един *комбиниран тур: парка Шинджуку Гьоен, круиз из Токийския залив с включен обяд и посещение на остров Одайба с наскоро издигнатата скулптура на робота Гъндам (герой от популярно японско аниме). Паркът е почти напълно разрушен по време на Втората световна война, но в крайна сметка е възстановен и отворен отново през 1949 г. като обществен парк. Той се състои от три различни вида градини. Най-старата е традиционна японска пейзажна градина с големи езера, осеяни с острови и мостове. Добре поддържани храсти и дървета заобикалят водата заедно с няколко павилиона и Кю Горьотей (наричан още Тайванският павилион), който е построен по случай сватбата на императора Шова. Другите основни градини на парка включват симетрично подредена, официална френска градина и английска пейзажна градина, включваща широки, открити морави, заобиколени от цъфтящи черешови дървета. Останалата част от парка се състои от гористи площи, тревни площи и няколко структури, включително ресторант, информационен център и художествена галерия. Има и красива оранжерия с много тропически и субтропични цветя. Следва круиз по Токийския залив с включен обяд.  Одайба е „град на бъдещето“, своеобразна утопия, начинът, по който японците виждат града на бъдещето. Одайба е град на празника, град на светлините, музиката и забавленията, а от края на 2020 г. е дом и на 18-метровия робот Гъндам (25-тонната фигура е издигната в чест на появилата се в края на 70-те години в Япония анимационна поредица "Гъндам" за огромни бойни роботи, пилотирани от хора).

Трансфер до летище Ханеда за обратния полет до България. Излитане в 20:05 часа.

14 ден(28.04.2023) – Истанбул / София

 Кацане в Истанбул в 05:15 часа. Излитане от Истанбул в 07:30 часа. Кацане в София в 08:40 часа.

Екскурзия до Япония- когато споменаваме тази държава, сетивата ни се пренастройват, представяме си онази  затворена, романтична, сантиментална самурайска страна отпреди епохата Мейджи, но макар и ревниво да пази своите уникални  традиции и самобитност, тя отдавна не е само това. Силният традиционализъм на японците наистина впечатлява, в контраст със веткавичната им адаптация към новото. Японската изобретателност е съградила нов свят – динамичен, футуристичен, понякога  сюрреалистично странен и толкова зашеметяващ, че предизвиква една възбуждаща атака върху сетивата. И да, Япония е несравнима,  защото прилича само на себе си! Няма друг народ като японците, който да изпитва такава чиста радост от единението с природата. Силната възприемчивост към красотата ги е направила емоционални, отражение на което е един типичен обичай за тази нация – ханами (съзерцаване на цветята), чийто смисъл е ясен – да се докоснеш до прекрасното и да го допуснеш в душата си…

Пакетните цени включват
 • Самолетен билет  София – Истанбул – Токио - Истанбул – София;
 • Летищни/горивни такси (406 € към 29.07., подлежат на потвърждение);
 • Билет за влака стрела Осака – Токио от мрежата Шинкансен;
 • Трансфери летище – хотел – летище;
 • Трансфери  хотел – жп гара – хотел;
 • Транспорт с климатизиран микробус/малък автобус;
 • 11 нощувки със закуски и 9 вечери, както следва:
 • 4 нощувки със закуски и 2 вечери в Токио в Hotel Gracery Shinjuku 4**** (или подобен)
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в Никко в Kinugawa Kanko Hotel 3*** (или подобен)
 • 1 нощувка със закуска и вечеря на ез. Кавагучи в района на Фуджи във Fuji View Hotel  4**** (или подобен)
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в Нагано в Metropolitan Hotel Nagano 4**** (или подобен)
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в Такаяма в онсен хотел Hida Plaza 4****  (или подобен)
 • 2 нощувки със закуски и 1 вечеря в Киото в Miyako Hotel Kyoto Hachijo 4****  (или подобен)
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в Осака в хотел Osaka Sheraton Miyako 4****  (или подобен)
 • 1 вечеря (сух пакет) във влака от Осака до Токио
 • Чаена церемония в Киото;
 • Посещение на крайморски парк Хитачи;
 • Посещение на ез. Чузенджи и водопада Кегон;
 • Посещение на храмовия комплекс Тошогу в Никко;
 • Посещение на парка на цветята Ашикага;
 • Посещение на музея на бонсай в Омия;
 • Панорамна обиколка на Токио с вкл. посещение на храма Каннон с фото-пауза пред кулата Токио;
 • Панорамна обиколка на Йокохама с посещение на района Минато Мирай с фото-пауза пред кулата Лендмарк и моста Хонмоку-Дайкоку;
 • Круиз по ез. Аши;
 • Изкачване до 5-та станция на Фуджи;
 • Посещение на замъка Мацумото;
 • Посещение на ферма за уасаби Дайо;
 • Посещение на парка на „снежните” маймуни Джигокудани;
 • Посещение на етно резерват Хида до Такаяма;
 • Посещение на павилионите Кинкакуджи и Гинкакуджи в Киото;
 • Панорамна обиколка на Киото с вкл. посещение на храмовете Рьоанджи и Кийомидзу, светилището Фушими Инари и бамбуковата гора Сагано;
 • Посещение на храма Тодайджи и парка на елените в Нара;
 • Фото-пауза пред замъка Осака;
 • Вход за Аквариума в Осака;
 • Местен екскурзовод по време на цялото пътуване;
 • Такса обслужване на месните екскурзоводи и шофьори;
 • Водач – преводач от България по време на пътуването;
 • Медицинска застраховка с покритие 20 000 евро

Пакетните цени не включват
 
ДОПЪЛНИТЕЛНИ МЕРОПРИЯТИЯ ПО ЖЕЛАНИЕ, валидни при минимум 10 човека:
 • Традиционна японска вечеря кайсеки – 60 €
 • Полудневна екскурзия „Посещение на замъка Химеджи” с вкл. траснпорт, местен екскурзовод и вход – 97 €;
 • Вечерно посещение на небостъргача Умеда Скай с местен екскурзовод, вкл. входна такса и билети за градски
траснпорт – 45 €;
 • Комбиниран тур парка Шинджуку Гьоен с вкл. входна такса, круиз из Токийския залив с вкл. обяд и посещение на о-в Одайба (статуята на робота Гъндам) – 110 €
 • Доплащане за застраховка "Помощ при пътуване" на ЗК "Евроинс" за лица над 65 г.: 30 лв;
 •  По желание при сключване на договора и заплащане на депозита – сключване на застраховка “Отмяна на пътуване” на ЗК Евроинс или ЗК Алианц

Начин на плащане
НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ:  По стандартни цени депозит – 50% от пакетната цена при сключване на договор; доплащане – 60 дни преди датата на отпътуване

Други
 

Забележка: Допълнителните мероприятия се заявяват и се заплащат предварително в България. Възможна е промяна на някои от хотелите, предвидени за настаняване, като се запазва категорията и местоположението.
 
*Промяна в реда на изпълнение на програмата може да настъпи, вследствие на промяна на разписанието на авикомпанията за посочените дати.
*Пакетната цена е формирана при обменен курс 1 € ~ 143 JPY. В случай на промяна курса на йената, пакетната цена може да претърпи промяна!
*За български граждани в настоящия момент се изисква виза за посещение на Япония. Ще получите информация при записване.
 
ПАРИЧНА ЕДИНИЦА: японска йена (1 € ~ 143 JPY)
 
МИНИМАЛЕН БРОЙ ТУРИСТИ: 12
 
НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ: задграничен паспорт с 6-месечна валидност от датата на връщане; няма задължителни имунизации, които да се изискват при пътуване до Япония. За деца под 18 г., пътуващи без един или двамата родители се изисква нотариално заверена декларация от единия или двамата родители (в зависимост от случая), чийто оригинал и копие трябва да се представят от придружителя на детето на граничните власти!!!

 

Оферта № Е1313

Прикачен файл: 1313Japan 14.04.2021.doc


СПЕЦИАЛНИ