Спомени от Йордания – какви сувенири да си купим?

Спомени от Йордания – какви сувенири да си купим?
18.05.2021 г.
Ако вече сте планирали следващото си пътуване до Йордания, помислете какво бихте си купили от там, за да подготвите бюджета си предварително. Ето някои идеи, които са далеч от баналните магнитчета за хладилника или чашки и чинийки, никому ненужни. Изберете нещо, което наистина носи духа и културата на мястото.
1.  Козметика с лечебна кал
Въпреки че си имаме Поморие, заслужава си да пробвате от козметичните продукти с лечебната кал от Мъртво море. Тя е много богата на соли и минерали и е изключително полезна за кожата и косата на човек. Навсякъде в Йордания може да намерите такива продукти, но не ви препоръчваме сергиите на откритите пазари. Там има голяма вероятност козметиката да е престояла прекалено много време на слънце, а и цените са неоправдано завишени. Най-добре да си купите такива продукти от аптеките в града или от специализираните магазини. Козметичните продукти са много добра идея и за подарък за близки и приятели.
2.  Арабска парфюмерия
Арабските аромати са доста тежки и по-сладникави, отколкото сме свикнали в Европа. С тях или не се свиква изобщо, или пък се влюбвате на мига. Факт е че някои от ароматите взаимодействат много добре с кожата и естествената ни миризма. В Аман, например, има много парфюмерии, които предлагат наливна козметика. Това е още един добър подарък за приятели у дома.
 
3.  Арабски сладкиши
Любителите на турските десерти в Йордания могат да открият много варианти за подслаждане с кафето. От мини баклавички, хариисе, кюнефе до малки гнезда с фъстъци или лукамайт (Luqaimat – пържени кнедли, поляти с меден или захарен сироп) – почти навсякъде в магазините ще намерите да се продават метални кутии със сладки изкушения. Внимавайте как ги подреждате в багажа си, за да няма чистене на сироп от куфара после.
4.  Подправки
Кой не е чувал за страхотния аромат на Арабските подправки. В крайна сметка те отличават повечето традиционни ястия от останалия свят. Дори да не сте мастър шефове си заслужава да си вземете някои от най-емблматичните арабски подправки. Бъдете сигурни, че ще изпъкнете пред гостите си на следващата вечеря у дома. Най-доброто място да се снабдите с чайове и подправки са пазарите в Аман, където ще откриете всичко. Местните освен, че ще ви разрешат да подушите всичко, може да ви подканят да опитате някои от традиционните подправки за месо, хумус, зеленчуци или ориз.
5.  Куфия (keffiyeh или kufiya)
Ако предпочитате практичните сувенири,  ви препоръчваме да си вземете йордански шал – куфия. Освен че ще си имате чудесен спомен от перлата на Близкия Изток, ще предпазите главата и врата си от жаркото слънце. А в България може да се носи и като шал през меките зими. 
В случай че сте си изготвили вече списък за пазаруване от Йордания, но не сте планирали пътуването си все още, вижте нашата програма тук: Екскурзия до Йордания – ноември 2021 г.

архив новини ›

СПЕЦИАЛНИ