Ташкент – столицата на Узбекистан

Ташкент – столицата на Узбекистан
18.04.2021 г.
Ташкент е най-космополитният град в Узбекистан, както и негова столица. С население от над 2,5 милиона души Ташкент е четвъртият най-населен град в ОНД (Общност на независимите държави – бивши членки на СССР) след Москва, Санкт Петербург и Киев. Дори да не е толкова известен като градовете на Пътя на коприната Бухара и Самарканд, Ташкент не е място, което да пропуснете.

Това е град, който представлява интригуваща комбинация от архитектура от съветската епоха и древни мавзолеи, съчетана с също толкова интригуваща комбинация от религиозни сгради от няколко религии. Имайки предвид всичко това е добре да си отделите поне един ден (в идеалния случай два) в Ташкент.

Има няколко неща, които си струва да знаете, преди да кацнете в Ташкент и да започнете пътуването си в Узбекистан. Първото е, че обикновено очаквате да има банкомати на летището, за да конвертирате валутата си. Вероятно ще видите 3 банкомата на международното летище Ислям Каримов Ташкент, но е възможно нито един от тях да не работи. Има обаче бюро за обмен, където можете да обмените валутата си. Ива вероятност там да има опашка.

По-голямата част от населението в Ташкент е или узбекско, или руско, което означава, че най-често срещаните езици, които се говорят в столицата, наистина са - както се досещате - или узбекски, или руски език. Узбекският език е официалният държавен език, изписван с латинската азбука, а руският се счита за език на междуетническите и публичните институции. Познаването на малко руски език определено ще ви помогне да се ориентирате, но си струва да държите Google Translate наблизо през цялото време, ако не за друго, то да преведете на вашия таксиметров шофьор дестинацията си на руски език. В цялата страна обаче се говорят толкова много други езици, че е наистина очарователно да се чуе.

Узбекистан е мюсюлманска държава, така че повечето от жителите му са мюсюлмани. Това може да ви накара да се зачудите дали има дрескод, който трябва да следвате по време на престоя си в страната.  Бъдете спокойни, че почти всичко е подходящо - стига да да се отнасяте с уважение - но това се отнася за всяка страна, която посещавате. Естествено що се отнася до влизане вътре в джамиите хубаво е да сте с покрити рамене. За целта може да имате шал винаги под ръка.

Къде да отседнете в Ташкент

Едно нещо, което трябва да знаете за Узбекистан като цяло, е, че току-що се отваря към международни пътувания, като повечето туристи все още идват от бивши страни от ОНД и до днес. Това означава, че по-голямата част от хотелите са стари и старовремски, с декор, който най-добре може да се опише като бивш съветски минимализъм, във всеки нюанс на кафявото и с различни флорални щампи навсякъде. Това не е съвсем стилът, който бихте очаквали от луксозен 5-звезден хотел. За щастие, Ташкент е градът в Узбекистан, където все пак можете да изпитате тази част от лукса, тъй като разполага с няколко представителя на големите хотелски вериги.

Най-добрите места за хранене в Ташкент


Ресторант Khiva: базиран на приземния етаж на Hyatt Regency Ташкент, това е добро място, където да опитате узбекската кухня.

Централен азиатски „plov център: отзивите твърдят, че това е най-доброто място в Ташкент за plov! Това е достатъчна причина, да бъде посетен! Плов е традиционно узбекско ястие, обикновено приготвено от агнешко месо, зеленчуци и ориз. Задължително го опитайте там на място!

Clouds Bar and Restaurant: разположен на покрива на мол, предлагащ страхотна храна в интелигентна среда. Скъп по стандартите на Узбекистан, но си заслужава да се „наконтите“ за една вечер.

Ето и някои от местата, които си заслужава да посетите

МУЗЕЯТ НА AMIR TEMUR
За тези, които не са много запознати с историята на Узбекистан, Амир Темур е бил известен военачалник, който се е смятал за наследник на Чингиз хан. Неговото управление насърчава науката, образованието, културата, архитектурата, изобразителното изкуство, музиката и поезията и все още се чества много в Узбекистан. Разбира се, има много повече в историята и тези, които се интересуват от нея трябва да прекарат поне един час в обикаляне из музея. Подобно на повечето други обекти в страната, архитектурата е красива, с големия син купол, наподобяващ този на мавзолея Гур-и-Амир в Самарканд - гробът на Амир Темур.

ПАМЕТНИКА НА AMIR TEMUR
Малко по-нататък от музея се намира площад Амир Темур, който се гордее с внушителната статуя на Амир Темур и двореца Форум (грандиозна и величествена сграда с царствени колони). Форум Палас представлява работата на над 5000 архитекти, ръководители на проекти и квалифицирани работници, които са помогнали да стане това, което е днес. Той е проектиран като платформа за провеждане на държавни актове, конгреси, конференции и други културни акценти.

ЧОРСУ БАЗАР
Chorsu Bazaar е традиционен базар, разположен в центъра на стария град Ташкент. Мястото е оживено, продават се всякакъв вид зеленчуци, плодове, месо, подправки и хляб, които бихте очаквали да намерите на пазар. Предупреждение за всички вегетарианци или вегани – може да се окаже, че секторът за месо е малко неподходящ –  вътре в този голям купол е може би най-големият пазар за месо, с огромни късове месо, разположени навсякъде.

КОМПЛЕКС HAZRAT IMAM
Комплексът Хазрат Имам е красив и обширен площад, който е дом както на джамии, така и на медресета. Медресето Барахан се намира тук, репрезентираща традиционната узбекска архитектура в целия й блясък. Посетителите могат да влязат във вътрешния двор, за да разгледат малките магазинчета, продаващи традиционни узбекски сувенири. Най-интересният факт от всичко е, че тези малки магазинчета някога са били класните стаи!

МАЛКА ДЖАМИЯ / MINOR MOSQUE
Малката джамия, известна още като Бялата джамия, е най-скоро построената джамия в Ташкент! С прекрасния бял мрамор и големия фонтан отпред, това е красив завършек на пътуването и чудесен пример за това как историята се среща с модерността.
 
Ако все още не сте се убедили, че следващата ви екскурзия трябва да бъде до Узбекистан, вижте и останалите ни статии за тази прекрасна дестинации и запазете мястото си още сега!

Снимков материал от тук

архив новини ›

СПЕЦИАЛНИ