Повече плажове със Син Флаг

Повече плажове със Син Флаг
21.04.2021 г.
След като стана ясно, че летния туристически сезон 2021 г. стартира на 01.05.21 г., вече знаем и кои плажове са отличени с наградата „Син флаг“.

„Син флаг“ е в експлоатация от 1987 г. и според Световната туристическа организация е най-известната по рода си екомаркировка. Повече от 50 страни по света участват в програмата с почти 4700 плажа, лодки и яхтени пристанища по целия свят. Строгите критерии на програмата са определени от международните координатори на кампанията Син флаг в Европа, Фондацията за екологично образование (the Foundation for Environmental Education). В България тя се представлява и управлява от Българско Движение „Син флаг“.

 
Емблематичният Син флаг е една от най-признатите доброволни екомаркировки в света, присъждани на плажовете, яхтените пристанища и туристическите плавателни съдове. За да се класират за тази престижна награда, управителите на изброените трябва да изпълнят и поддържат поредица от строги екологични, образователни, свързани с безопасността и с достъпа критерии.

През 2021 година 13 плажа и едно яхтено пристанище са постигнали световния стандарт Син флаг в България. Tова са плажовете на Златни пясъци, Слънчев ден, Свети Влас–Нов плаж, Слънчев бряг-Север, Слънчев бряг-Централен, Слънчев бряг-Юг, Несебър-Юг, Поморие-Изток, Созопол-Централен, Созопол-Харманите, Дюни, Дюни-Юг и Аркутино и единствената, отговаряща на световните стандарти и отличена марина в България – Марина Диневи.

Особено внимание през идния летен сезон, както и през предходния, се обръща на въздействието на Covid пандемията, която неизменно оказва влияние върху функционирането  на всички бизнеси, като особено засегнат е туризмът. На плажовете със Син флаг се прилагат специални мерки срещу разпространението на вируса, наред с всички други, наложени от критериите на Програмата.

Програмата Син флаг предлага много предимства: подобрени туристически съоръжения, подобрено управление на крайбрежните екосистеми, повишена осведоменост за крайбрежието. Доверената екомаркировка предоставя на местни и международни плажуващи увереността, че плажовете от световна класа предлагат безопасни, чисти и добре управлявани съоръжения.

Можете да запазите вашата лятна почивка тук: www.citytoursofia.com 

архив новини ›

СПЕЦИАЛНИ