10 невероятни места за посещение в Самарканд

10 невероятни места за посещение в Самарканд
17.04.2021 г.
Самарканд е не само един от най-красивите градове на тази планета, но и същевременно е един от най-старите градове на Земята. Настоящите данни сочат, че тези земи са били заселени още преди 40 000 години. Самият град е основан около 7 век пр. Н. Е., което го прави дори по-стар от древен Рим. Самарканд наистина е разцъфнал под управлението на Тимур през XIV век и в разцвета на търговията на Пътя на коприната. От този период са оцелели очарователните джамии, мавзолеи и медресета.

Може би има много хора, които се страхуват от наставката -стан. Афганистан, Таджикистан – като че в този регион има опасни места. Узбекистан и особено Самарканд не е нито едно от тях. Хората са изключително отворени и приятелски настроени, всичко е много евтино и поради голямото присъствие на полиция, нивото на престъпност е под средното (без да се броят подкупите и други подобни, което не бива да ни засяга като туристи).

Най-доброто време за посещение на Самарканд
Подобно на всеки друг голям град по света, посещението на Самарканд е възможно през цялата година. През летните месеци времето ще бъде стабилно и синьото небе е почти гарантирано през цялото време. Юли е най-горещият месец, като температурите понякога достигат над 40 градуса по Целзий. Но това е предимно суха жега, която всъщност е доста поносима. Може да си взимате следобедна дрямка и после да разгледате заблежителностите и през нощта – наистина са приказно осветени!

Юни или септември обикновено се считат за най-доброто време за посещение на Самарканд, но тогава ще има и повече туристи. Но не се страхувайте, Самарканд е толкова далеч от международните туристически маршрути, че „много туристи“ означава 3 или 4 вместо никакви.

Къде да отседнете в Самарканд
Самарканд е голям град и има доста хотели. Каквото и да изберете, не очаквайте лукса на западния стандарт. Като цяло хотелите са чисти, закуската е както трябва, просто се опитайте да изберете нещо близо до центъра, тъй като всъщност такситата не са толкова евтини и може да има задръствания.

Ето и нашите 10 предложения за посещения, докато сте в Самарканд:
 
1. Регистан
Ако красотата си има име, то със сигурност трябва да е Registan. Състои се от три различни медресета (ислямски училища) около централен площад. Всяко от тях само по себе си е отличен пример за ислямска архитектура, съперник на който е само гр. Исфахан, Иран. Помислете да го посетите веднъж през деня и веднъж през нощта. Целият площад е осветен чрез сложно светлинно шоу, създавайки приказка направо от Арабските нощи. Тогава местните се разхождат из околните паркове и температурите са чувствително по-ниски.

2. Медресето Улуг Бег / Ulugh Beg / (отляво на площада Регистан)
Медресето Улуг Бег е най-старата сграда на ансамбъл „Регистан“ и датира от началото на 14 век. Някога е бил един от най-добрите университети в целия Ориент. Днес е останала само пълната му красота. Задължително влезте вътре, за да разгледате градините му.

3. Медресе Шер-Дор / Sher-Dor / (отдясно на площада Регистан)
Следващото медресе, построено на площад Регистан, е Медресето Шер-Дор от 1619 г. до 1636 г. Това е една от малкото религиозни сгради, нарушаващи общия Аниконизъм в Исляма. Изобразяването на бог, пророк, хора и животни като цяло стана доста непопулярно в ислямския свят, започвайки от късното средновековие - особено в обществени сгради. Това отсъствие се нарича Аниконизъм. Затова се вгледайте внимателно, за да видите двете велики тигрови мозайки (на снимката по-долу), които опират до голямата арка.

4. Медресето на Тиля-Кори
Последно, но не на последно място сред ансамбъла „Регистан“ е медресето Тиля-Кори. Построен само 10 години след Шер-Дор, тази уникална сграда разполага с прекрасна джамия в тихия си двор. Заемайки централно място на целия площад, Тиля-Кори със сигурност се откроява най-много и със сигурност е една от задължителните атракции в Самарканд. Не се страхувайте да влезете вътре. В наши дни това е музей (като останалата част от Регистан). От уважение наистина трябва да носите скромно облекло! И все пак всъщност ще намерите малък музей и дори магазин.

5. Некрополът Шах-и-Зинда
Ако сте си помислили, че Регистан е красив, тогава не сте виждали некропола Шах-и-Зинда. Представете си лабиринт със сини плочки от 14-ти век, който се губи в безкрайни геометрични модели. По принцип това е прославено гробище за Тимуридите и по-късно управляващите династии и бележити личности на Узбекистан. Започвайки от 9-ти век, реално работата по целия комплекс никога не е спирала, като през вековете са добавяни нови сгради. Мястото наистина се усеща като парче от рая.

6. Джамия Биби-Ханим 
Джамията Биби-Ханим някога е била една от най-големите джамии в целия ислямски свят. Великият Тимур започва строежа, но поради обезсърчителния си план дворната джамия реално не беше построена, за да остане. Всъщност само 100 години след началото на строителството джамията се превръща основно в руини. Работата по възстановяването започва през 1974 г., все още по времето на Съветския съюз, и продължава до днес. Като се има предвид колко голяма е джамията, реставрацията все още продължава, без да й се вижда края. И все пак фасадите, особено величествената входна арка с височината си от 35 метра, ще ви впечатлят. Задължително влезте вътре! Подобна джамия има и в Бухара. Научете повече за тази невероятна спирка на Пътя на коприната в нашия блог.

Gur-e-amir_photo by Robert Wilson7. Мавзолеят Гур-е-Амир
Ако четете внимателно тази статия, доста често чувате името Тимур. Той е един от най-великите управници на Узбекистан и не е толкова изненадващо, че гробът му е също толкова впечатляващ. Приблизително на 500 метра от Регистан ще намерите неговия мавзолей - Гур-е-Амир / Gur-e-Amir - снимка от Robert Wilson/. Подобно на останалата част от Самарканд, този страхотен обект бива занемарен от 17-ти век и упадъка на търговията на Пътя на коприната. Едва през последните години, когато интересът към историческите акценти се увеличава, се стига до реконструкцията и на мавзолея на Тимур. Задължително е да го посетите през нощта, когато светлинно шоу осветява красивите му куполи и дворове.

8. Обсерватория Улуг Бег
Улуг Бег е един от тимуридските владетели. Но той също е известен астроном, математик и султан. Той наредил да се построи голяма обсерватория в Самарканд, където той самият е работил. Основната особеност е грандиозен секстант с радиус 40,4 метра, от който е оцеляла само долната половина. С този инструмент Ulugh Beg успява да изчисли продължителността на тропическата година с грешка от само 25 секунди. Дори Коперник не се е приближил толкова много! Но става по-добре. Неговите стойности за аксиалния наклон на нашата земя са толкова точни, колкото и най-точните съвременни измервания. По този начин остава тъжния факт, че религиозни фанатици унищожават неговата обсерватория през 1449 г., за да бъде открита 500 години по-късно. Това, което е останало, все още е толкова впечатляващо!

9. Сиабски базар
Никой узбекски град не може без базар. Базарът на Самарканд е оживен център на ежедневната дейност. Зеленчуци, млечни продукти, месо, риба - тук ще намерите всички ежедневни необходимости. Полюбувайте се на огромното количество храна, което се показва и не се страхувайте да опитате! Най-известният продукт от всички със сигурност е узбекският хляб или наан /naan/, както се нарича на местния език. Тези златни питки се предлагат в много форми и размери и със сигурност трябва да ги опитате! Някои от тях са по-близо до изкуство, отколкото до храна.

10. Джамия Хазрет-Хизр
Тази джамия няма да се появи в много списъци с места за посещаване в Самарканд. В известен смисъл не е нищо толкова зрелищно, освен за издигнатото си място, което предлага прекрасна гледка към града. Но джамията е всъщност много значима, защото е построена през 7 век. Това я превръща в една от най-старите джамии в света и първата, построена в Узбекистан, малко след като арабите завладяват Самарканд.

Мислите ли да се отправите към Самарканд или като цяло до Узбекистан в близко бъдеще? Това е толкова невероятно място, което е от скоро на туристическата карта. Можете да запазите своято място в нашата организирана екскурзия до Узбекистан в нашия сайт:  www.citytoursofia.com

 
архив новини ›

СПЕЦИАЛНИ