Екскурзии и почивки Азорски острови

Азорските острови (на португалски: Região Autónoma dos Açores) се състоят от 9 вулканични острова и много рифове в Атлантическия океан. Те са с планински релеф.

Най-високият връх на островите е О Пику с 2 284 метра височина. Изградени са от базалт и гранит. Има чести земетресения.

Мек океански климат със средна януарска темепература 140С, а през юли около 220С. Валежите – около 800 – 1100 мм. Средиземноморска растителност с култури като ананаси, грозде и цитруси.

Разположени са на 1 500 км от Португалия и на около 3 900 км от източния бряг на Северна Америка. Те са териториално владение на Португалия.

Главни градове на Азорските острови са Понта Делгада на о. Сан Мигел и Ангра ду Ероижму на о. Терсейра. Островите имат вулканичен произход. Принадлежат на Португалия. Главен стопански отрасъл е селското стопанство с развито овощарство и производство на зеленчуци за експорт. Имат важно транспортно значение. По-важни острови: Сан Мигел/770кв.км./, Терсейра/578кв.км./, Пику/455кв.км./, Фаял/165кв.км./

В превод името на островите означава Ястребови острови. Азорските острови са с население от 243 018 жители и обща площ от 2 333 км². Имат развито винарство.

Азорският антициклон е субтропически антициклон с център най-често около Азорските острови. Проявява се през повечето дни в годината, има значение за времето над Европа.СПЕЦИАЛНИ