Екскурзии и почивки Барбадос

Барбадос е  островна държава в Карибския басейн, част от групата на  Малките  Атили, разположен в северната  част на Атлантическия океан. Намира се на 168 km източно от островните държави Сейн Винсент и Гренадин и на  400 km североизточно от Тринидат и Тобаго. Столица и най -голям град е Бриджтаун.
 
Името „Барбадос“ произхожда  или от португалския термин ,,Oda Barbados или от испанския  Los Barbados, като и двете означават „брадатите“. Не знаем със сигурност  дали острова дължи името си „брадат“ на  дългите, висящи корени на „брадатото“ смокиново дърво,  което расте  на острова, или на предполагаемо брадатите кариби,  населявали острова в миналото ,  или на  визуалното впечатление за брада, която се образува от морската пяна и се  разпръсква върху околните рифове.  

Островът се отличава с тропичен климат,  дъждовения  период е от юни до ноември , а  сухия   от декември до май.  Разположението му по на изток  го поставя извън основната зона на честите урагани. Островът  е обграден  от коралови рифове, като западното крайбрежие привлича с удивително красиви плажове,  фин бял пясък и тюркоазено чиста вода.
 
През ноември 1966 г Барбадос става независима държава, член на Британската общност , начело  на която стои британския монарх крлица Елизабет. На 30 ноември 2021 г. Барбадос е провъзгласен за република. Официалният език на Барбадос е англиийският и  се използва за комуникации и обществени услуги . За повечето местни хора обаче баджанският креолски е езикът,  който използват в ежедневието.  си .
Карибският  остров Барбадос е идеална  туристическа дестинация , посещавана  основно от  много английски , американски и канадски туристи .
 

СПЕЦИАЛНИ