ЕКСКУРЗИЯ ДО ГРУЗИЯ И АРМЕНИЯ


8 дни /7 нощувки
ДАТИ:
03.08.2024, 10.08.2024, 07.09.2024, 24.09.2024, 01.10.2024, 08.10.2024
Цена от: 2485 лв.
Изберете дата на пътуване
Човек в двойна стая 2485 Резервирай
Единична стая 2915 Резервирай
Човек в двойна стая 2485 Резервирай
Единична стая 2915 Резервирай
Човек в двойна стая 2485 Резервирай
Единична стая 2915 Резервирай
Човек в двойна стая 2485 Резервирай
Единична стая 2915 Резервирай
Човек в двойна стая 2485 Резервирай
Единична стая 2915 Резервирай
Човек в двойна стая 2485 Резервирай
Единична стая 2915 Резервирай
ПРОГРАМА
1 денСофия – Ереван

Среща на летище София в 10:45 часа за полет в 12:45ч. за Ереван. Пристигане на международното летище Звартнок и трансфер до Ереван.

Ще започнем с обиколка в столицата на Армения. От векове този град е известен като "розовия град" заради цвета на камъка, с който е построен. Ще посетим площада на Републиката, авеню Mashtoc, Дома на операта и балета на Арам Хачатурян, парка „Каскада“. Настаняване в хотел. Нощувка.

2 денЕреван – Гарни – Гегард – Ереван

Закуска. Пътуване до селището Гарни. Посещение на древния архитектурен комплекс, който включва езически храм, построен през 1 век сл. Хр. Това е единственият храм, който е запазен от езическите времена в Армения. Той е посветен на бога на слънцето Мхер или познат в римската империя като Митра. През 1679г. е разрушен от земетресение. През 1975г. храмът е реставриран. След това ще продължим нашето пътуване до манастира Гегард. Името му идва от легендарното копие, проболо тялото на Христос. То се пази тук от векове. Сегашният комплекс е построен в средата на 13 век. Следва посещение на  традиционна  къща, където ще имаме  възможност да видим и участвате в приготвянето на арменския национален хляб: лаваш. Той е много тънък, обикновено с голяма форма.  Приготвя се във вкопана в земята пещ - „тонир“. През 2015г. е вписан в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство. Тук ще се насладим на „арменската бърза храна“ с лаваш и сирене. Връщане в Ереван и нощувка в хотела.

3 денЕреван – Санаин – Хагпат – Тбилиси

Закуска. В този ден ще посетим два уникални шедьовъра на арменската архитектура от X-XIV век: манастирите „Sanahin“ и „Haghpat“, които са обекти на световното наследство на ЮНЕСКО. Буквално името „Санаин“ на арменски означава „този е по-стар от другия“, което  показва, че той е с по-дълга  история от Хагпат.  Двата манастира са на  близко разстояние и се виждат лесно един друг. Разположени  са на неравно плато, разделени от дълбока пукнатина, образувана от малка рекичка, която се влива в река Дебед. Манастирът Хагпат е един от най-големите религиозни, културни и образователни центрове на средновековна Армения. Трансфер до границата Садахло. Преминаване на грузинската  граница и отпътуване за Тбилиси. Настаняване в хотел. Нощувка.

4 денОбиколка на Тбилиси

Закуска. Туристическа обиколка в столицата на Грузия.  Разходка в историческия квартал на Тбилиси, разположен на двата бряга на река Мтквари. Славата на миналото и днешния Тбилиси може да се види в архитектурата на  църквите Метехи, Сиони и Анчисхати,  новите сгради на Президентския дворец, къщата на правосъдието, известния мост на Мира.

Следва изкачване до крепостта Нарикала с лифт и посещение на статуята на Майката на Грузия. От Нарикала ще се разходим до района на Сярната баня, построена в ислямски архитектурен стил през XVII-XVIII век. Мястото е разположено  върху естествени серни  извори и е  известно като   „Абанотубани“. Тази крепост  е там още от началото на града т.е. преди V век.  Време за обяд.

Посещение на водопада близо до ботаническата градина. След това продължаваме обиколката до улица „Chardin“, известна пешеходна зона с международни кафенета, малки магазини и кукления театър „Gabriadze“ с часовниковата кула. Разходка  по главния булевард „Шота Руставели „(построен през XIX век) с театрите, музеите, художествените галерии и сградата на парламента. Нощувка в Тбилиси.

5 денТбилиси – Ананури – Гудаури – Казбеги – Тбилиси

Закуска. Отпътуване до планините на Кавказ. Посещение на крепостта Ананури. Ще се насладим на  изгледа към водния резервоар Джинвали. Спиране в Гудаури. Ще видим Панорамата - паметник на приятелството. Време за обяд. Пристигане в Казбеги - историческо селище в североизточната част на Грузия, потънало  в планината и заобиколено от високи върхове. От Казбеги можем да видим ледника Мкинварцвери (5047 м над морското равнище). От центъра пътят води до църквата Гергети Троица, разположена на 2170 м надморска височина. Гергети е паметник на културата и една от почитаните църкви в Грузия, датираща от XIV век. „Разположена в облаците“, тя предлага спираща дъха гледка към Казбеги и известното Дариалско дефиле. Връщане в Тбилиси. Нощувка.

6 денТбилиси - Телави - Сигнахи - Бодбе - Тбилиси

Закуска. Отпътуване за Кахетия, известна като селскостопанска и винарска област, простираща се над Алазанската долина в подножието на Кавказките планини. Тази обширна низина с плодородна почва предоставя удобни условия за лозарство. Тук можете да съчетаете  разглеждане на забележителности с дегустация на прекрасни грузински вина.

Туристическа обиколка в Телави - столица на източната провинция Кахетия и дом на няколко от световноизвестните винарни. Ще се  насладим  на живописни гледки към планината Кавказ от парка Надиквари. Ще видим явора на повече от 900 години, който краси центъра на града и стои срещу Кралския дворец. Ще са необходими приблизително 12-14 души, за да прегърнат този оцелял гигант с ширина дванадесет метра. Време за обяд.

Следва посещение на  Сигнаги - малко, уютно  градче, създадено   през XVIII век и  укрепено с дълга 5 км стена. Модерният Сигнаги е красив архитектурен обект,  съчетание  от грузински и италиански дизайн. Възможност за разходка  из парковете и калдъръмените улици с местните занаятчийски ателиета и пазари. Изкачвайки стената на Сигнаги, ще се насладим на панорамна гледка към долината Алазани. Ще посетим манастира Бодбе на Св. Нина, впечатляващ с градина, църкви и монашески килии. Тук е погребана  Света Нина, просветителка на Грузия. Девическият манастир Бодбе предлага тиха и спокойна атмосфера, заедно с невероятна гледка към планините на Кавказ. Вечерта връщане в Тбилиси. Нощувка.

7 денТбилиси – граница Садахло – Дилижан – Севан – Ереван

Закуска. Отпътуване до границата. Смяна на водача и превозното средство. Заминаване за Армения. По пътя посещение на манастира Агарцин.  Отпътуване  за Дилижан. Вървейки по улица Шарамберян ще се натъкнем на много музеи, пазари за сувенири, малки магазинчета и др. Ще разгледаме и две традиционни къщи, построени от дърво, с керемидени покриви и балкони,  характерни  за Дилижан. Пътуване до езерото Севан, което е едно от най-големите  в света. Отличава се със своята сладка и удивително синя вода. След това ще посетим манастира Севанаванк, който се намира на полуостров Севан. Всъщност има 2 манастира; единият от тях е разрушен, но другият стои неподвижен. Построени са през Средновековието, около 10 век. Нощувка в Ереван.

8 денЕреван – Ечмиадзин – Звартноц – София

Закуска. Ще започнем екскурзията до вековните паметници „Ejmiatsin „ и „ Zvartnots“.  Тези обекти са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Катедралата на Ечмиадзин, основана през 303 година, е официалната резиденция на Католикоса на Армения. Ще продължим пътуването до храма Звартноц, който е построен през 7-ми век от  строителя Нерсес. Време за последни покупки и трансфер до летището. Полет за България в 23:35ч. Кацане в София в 01:30ч.

 
                                                 Цени:
Цена на човек в двойна стая 2485 лв.
Единична стая 2915 лв.
 
 
 


Пакетните цени включват
  • Самолетен билет София – Ереван – София с авиокомпания Уиз Ер, включени летищни такси и багаж до 10 кг. с размери 20/30/40 см.
  • 7 нощувки със закуски;
  • 3 обяда;
  • Включен трансфер летище – хотел – летище;
  • Всички трансфери по програмата;
  • Всички посещения и входни такси по програмата;
  • Професионален местен шофьор и екскурзовод;
  • Осигурена 1/2л. бутилка вода на човек на ден;
  • Водач на групата от България;
  • Медицинска застраховка асистънс ЗАД Евроинс, с покритие 15 000 евро.
Пакетните цени не включват
  • Чекиран багаж до 20 кг   – 82 лева в двете посоки. Цената е към 02.04.2024 год.
  • Джип тур в Казбеги
  • Допълнителни екскурзии и разходи от личен характер;
  • Напитки по време на храненията включени в програмата;
  • Хранения, които не са включени в цената;
  • Такса обслужване за местните екскурзоводи и шофьори;
  • При по-малка група (15-20 души), екскурзията може да се проведе, срещу допълнително доплащане от 130лв.
  • Застраховка "Отмяна на пътуване";

Други
Начин на плащане:
 
Необходими документи:
 
Такси при прекратяване на договора от страна на пътуващия:
Записаните туристи могат да прекратят договора при заплащане на следните такси: / за прекратяване/:
 
 
Допълнителна информация:
 
*Туроператорът има сключена задължителна застраховка “Отговорност на туроператора” по смисъла на чл.97 от Закона за туризма, с полица №: 13052410000055/23.01.2024 на "ЛЕВ ИНС", гр. София, бул. "Симеоновко Шосе" 67 А.

Оферта № Е1632

Прикачен файл: 1632Грузия и Армения.pdf

Етикети
екскурзия до грузия , екскурзия до армения , екскурзия грузия и армения , екскурзия грузия , екскурзия армения