Исландия – Красота отвъд всички представи!

28.04.2024, 23.05.2024, 29.08.2024, 07.09.2024, 20.09.2024
Цена от: 4165.92 лв.
дата цена резервирай
28.04.2024 от 4165.92 лв. РЕЗЕРВИРАЙ
23.05.2024 от 4165.92 лв. РЕЗЕРВИРАЙ
29.08.2024 от 4165.92 лв. РЕЗЕРВИРАЙ
07.09.2024 от 4165.92 лв. РЕЗЕРВИРАЙ
20.09.2024 от 4165.92 лв. РЕЗЕРВИРАЙ
ПРОГРАМА
1 денСофия - Рейкявик

Среща на летище София и полет за Кефлавик - основното международно летище на островната държава /с прекачване/.
Късно пристигане в Исландия.
Трансфер до избрания хотел в Рейкявик и настаняване.
Нощувка.

2 денЗлатния кръг /Golden Circle/

Закуска. Не си посетил Исландия, ако не си минал по маршрута на Златния кръг /Golden circle/! Днес ще открием едни от най-известните природни забележителности на тази северна страна. Ще се насладим на невероятни панорами и ще открием вулканичната сила на тази древна и вечно променяща се земя.
Първата ни спирка е при кратера Керид /Kerid/, формиран след изригване на вулкан преди 6500 години. Освен с фотогеничните си красиви склонове и гладкото езеро на дъното, Керид е известен сред местните жители и като любимото място за пикници на семейството на Бьорк - исландската музикална икона, която през 1987 година дори изнася концерт от плаваща конструкция в средата на езерото, докато публиката е навред по стръмните брегове.

Следваща спирка - Гейзер /Geysir/!
Врящата вода ще изригне над главите ни в невероятно представление. Именно този гейзер е дал името си на всички изригващи горещи извори в света. Част от причудливата местност с клокочещи води и небесно сини езерца, дължащи цветовете си на минералните отлагания, е Строкур /Strokkur/ - братът на Гейзер и една от емблемите на Исландия. Ще поседим край него и ще наблюдаваме поетапните му надигания, а на всеки 5 минути - впечатляващото му изригване, изхвърляйки водите си на височина над 30 метра.
Следват могъщите каскади на огромния водопад Гълфос /Gullfoss/ - тонове бучаща водна маса, която се излива от широки тераси от височина над 40 метра.

Време за обяд. Хей, в Исландия сме и тъй като тук нищо не е обикновено, мястото за обяда ще е неочаквано. Предполагахте ли, че в тази северна страна, покрита с тънък слой вулканична почва, може да намерите истинска доматена ферма? Всъщност макар и тънка, вулканичната пръст на Исландия е богата на минерали, които придават невероятен вкус на доматите, а горещите недра на острова осигуряват естествено отопление на оранжериите в доматената ферма - Friðheimar farm. Ресторанта на фермата предлага вкусна храна, в която основната съставка естествено са доматите.  Доматената супа е емблема, а различните видове пресен хляб, маслото и уникалния интериор са чудесна комбинация. Представете си колко са вкусни доматените... бира, сладолед или пък чийзкейк. Поръчваме, нали?!
Последната ни спирка за днес е Националният парк Тингвелир. Колко пъти в живота си сте се разхождали буквално между две големи тектонски плочи? Често?!
Именно това ще направим на мястото, на което се срещат Северноамериканската и Евразийската плочи във Великия атлантически риф, който бавно /от човешка гледна точка/, но неумолимо /от геоложка/, отделя Исландия от Евразия.
Именно тук, на брега на красиво езеро в началото на 10-ти век е основан Алтинги - най-старият демократичен парламент в света.
Обратен път към Рейкявик и заслужена почивка.
Нощувка.

 

3 денРейкявик

Закуска. Свободно време или /по желание/ възможност за наблюдаване на китове /срещу допълнително заплащане/. Ще се качим на корабче, ще ни облекат с топли гащеризони и се отправяме към открити води. По път ще се любуваме на красивите брегове на залива – величествени планини, тук-там някое градче с пъстри покриви, полуострови с красиви морски фарове. Отзивчивият екипаж ще ни разкажат интересни факти за различните видове китове и птици, докато порим водите в търсене на тези удивителни създания - най-големите морски бозайници в света!

Време за обяд.

Продължаваме с обиколка на любимата ни исландска столица.
Рейкявик /ударението е на И/ е една от най-малките европейски столици с население от около 140 000 души. Наричан "слънчевия пътешественик", градът е малък, подреден и с много уютна централна част. Ще тръгнем заедно из лабиринта от малки улички. А наоколо - подредени стари дървени къщи с разноцветни врати и прозорци и чуден мъх по покривите, малки магазини, каферта, галерии и причудливи вътрешни дворчета. Стигаме до емблематичната църква Халгимскиркя Hallgrímskirkja, чийто строеж е отнел над 40 години. Причудливите ѝ форми са вдъхновени от базалтовите колони от застинала лава, а корпусът ѝ наподобява изригващ гейзер.
На площада пред църквата се намира статуята на Лейф Ериксон - изследователят, важен за исландците поне толкова, колкото Колумб за испанците и всъщност оспорващ първенството на Колумб в стъпването на американския континент. Всеки исландец е убеден, че именно той открива Америка, цели 500 години преди Колумб да прекоси Атлантика. Нещо повече. Именно тази версия на откриването на континента се преподава в исландските училища. Не спорете с местните по този въпрос, така както са излишни и всякакви спорове относно реалното съществуване на троловете и елфите - митологичните същества от исландските саги. Именно в елфите /по официални проучвания/ и до днес вярват много от гордите наследници на викингите.
Ще видим още най-стария парламент в света, действащ и до днес Althingi Parliament House, създаден в далечната 930 година. Продължаваме към Кметството, езерото Тьорнин, Лутеранската катедрала и концертната зала Харпа.

Свободно време в града или /по желание/ посещение на сградата Perlan /Перлата/.
Тя има удивителен купул и невероятна гледка от терасата. В Perlan има планетариум. Има и ледена пещера. Именно тази пещера в Перлан е първата по рода си в света, направена от над 350 тона сняг от исландските планини. В планетариума пък ще посетим магичното шоу Аурора , настанени удобно в седалки. Ще се изстреляме в космоса, потапяйки се напълно в мистериозните полярни сияния. Ще гледаме и лава шоу за вулканичното изригване на Гелдингадалир, което започва на 19 март 2021 г. на полуостров Рейкянес. Това е първото изригване в района от над 800 години.
В изложбените зали ще видим атракции усещайки силата на вулканите, земетресенията и геотермалната енергия. На терасата пък има ресторант и бар с гледки от високо. Истински любимо място!
Някои от атракциите в Perlan се заплащат.
Нощувка.

4 денПолуостров Снайфедлснес

Закусваме и потегляме към едни от най-живописните островни пейзажи - тези на полуостров Снайфедлснес /Snæfellsnes/. Ще усетим духа на Исландия в старото рибарско селище Хелнар /Hellnar/, където ще посетим емблемата на градчето - местната църква, построена през 1945 г. След това ни чака невероятния пейзаж на Валасньос /Valasnös/, заливче от изумително сини води и насред тях - базалтова формация от скални островчета. Ще видим и ерозиралата от срещата на слънчевите лъчи с мощта на вълните каменна арка Gatklettur на близкия плаж Арнарстапи. Недалеч е планината Киркюфел /Kirkjufell/, в превод Църковната планина и водопада Kirkjufellfoss.
Потегляме към столицата.
Прибираме се в Рейкявик.
Нощувка.

5 денЖивопосното южно крайбрежие и обиколка по ледник

Живопосното южно крайбрежие и обиколка по ледник
Закуска. Първата ни спирка е 60-метровия водопад Скогафос /Skogafoss/.
При слънчево време, по цялата му 25-метрова широчина, водните пръски се пречупват в красива дъга. И тъй като сме в Исландия, където за всяко място има сага или легенда, Скогафос също си има такава. Според местните, първият викинг, заселил се в местността, скрил съкровището си в пещера зад водопада.
Ние обаче няма да търсим имането на древния митологичен викинг, а ще ви покажем едно от най-любимите ни места в Исландия - черния плаж Рейнисфяра /Reynisfjara/.
Нереалния пейзаж на катранените вулканични пясъци и ослепително бялата морска пяна, разкъсана от базалтовите черни колони на скалите във водата. Черно и бяло. Абсолютен сюрреализъм е това място.
След сериала "Игра на тронове" , Исландия нашумя като една от основните локации за снимки.
Досега имахме възможност да видим вулканичните последици от огненото сърце на острова, сега е време и за леда - отправяме се към причудливите форми, ледени пещери, пукнатини и отблясъци на ледника Sólheimajökull. Уви, в последните години той бавно, но неумолимо се топи, вследствие на температурните промени.
Едно от най-странните изживявания ни чака на края на този изпълнен с емоции ден - ще влезем зад 60-метровата водна мощ на водопара Селяландсфос /Seljalandsfoss/. Незабравим празник за сетивата. Оставаме безмълвни почти през целия път обратно към Рейкявик...
Нощувка.

6 денЛедника Ватнайокутл - Ледниковата лагуна Йокулсарлон - Диамантения плаж

Закуска.
Отправяме се на дълго пътуване към на най-големия по обем ледник в Европа - Ватнайокутл. Нереалните цветове на ледника, вариращи от ослепително бяло, през сапфирено синьо и бездънно черно ни оставят без дъх. Ледниковата лагуна Йокулсарлон - гигантски ледени късове, плаващи в мразовитите води, а цветовете им, на фона на призрачния пейзаж, придават мистичност на гледката.

В близост до лагуната се намира Диамантеният плаж. Името му казва всичко. Част от ледените късове се шлифоват от водата и пясъка. Успяват да се доберат чрез вълните до катранено черният плаж и застиват в очакване да ги открием. Истински исландски диаманти от лед. Любов! Ледена, красива, проблясваща и искряща любов.
Завръщане в Рейкявик.
Нощувка.

7 денПолуостров Рейкянес - Синята Лагуна - София

Закуска.
Свободно време за разходки, подаръци, сувенири. По желание /срещу доплащане/ посещение на незабравимото изживяване Flyover Iceland. Ще полетим на едно вълнуващо пътешествие над Исландия с 15 минутно интерактивно филмче на което ние ще сме  пилоти на хеликоптер. Ще летим докосвайки водопадите, планините със снежни върхове, ледниците, прекрасните зелени полета с препускащи коне.
По обяд освобождаваме хотела.
Следва полуостров Рейкянес /Reykjanes/. Там ще ни посрещне един от най-старите морски фарове в Исландия /висок 26 метра/. Ще имаме и гледка към Gunnuhver - най-големият калциран гейзер в страната, известен със своята любопитна легенда. Според нея, гейзерът носи името на полтъргайст на над 400 години. Това била Гуна - жена, сътворила голямо опустошение в района. За наказание един свещеник я бутнал в горещия и кипящ извор. А след толкова години, легендата гласи, че призракът на Гуна все още го преследва.

Отправяме се към Seltún Geothermal Area - високотемпературната геотермална зона, в която се намират разнообразни горещи извори – бълбукаща кал, кипящи потоци и димящи фумароли. Многоцветното поле изненадва с нюанси от жълто до ярко червено и тюркоаз до тъмно зелено. Мистично.
Късен следобед е, и е време за Синята лагуна. Любимият на всички спа център на открито. Наречен е така, заради уникалния си цвят, получен при рядка комбинация от сладка и морска вода. Ще имаме време за релакс, за напитки и чудесно настроение.
Заслужили сме го.
Привечер - трансфер до летището и късен полет за София.

8 денСофия

Пристигане на летище София преди обяд.

 
Хотел Дата Цена на възрастен в двойна стая Цена на възрастен в единична стая
Oddsson Hotel 3* 28.04.2024 - 05.05.2024 23.05.2024 - 30.05.2024 29.08.2024 - 05.09.2024 07.09.2024 - 14.09.2024 20.09.2024 - 27.09.2024 2 130 евро
2 130 евро
2 130 евро
2 130 евро
2 130 евро
2 434 евро
2 434 евро
2 434 евро
2 434 евро
2 434 евро
CenterHotel Klopp 3* 28.04.2024 - 05.05.2024 23.05.2024 - 30.05.2024 29.08.2024 - 05.09.2024 07.09.2024 - 14.09.2024 20.09.2024 - 27.09.2024 2 170 евро
2 170 евро
2 170 евро
2 170 евро
2 170 евро
2 640 евро
2 640 евро
2 640 евро
2 640 евро
2 640 евро
CenterHotel Plaza 3* 28.04.2024 - 05.05.2024 23.05.2024 - 30.05.2024 29.08.2024 - 05.09.2024 07.09.2024 - 14.09.2024 20.09.2024 - 27.09.2024 2 250 евро
2 250 евро
2 250 евро
2 250 евро
2 250 евро
2 680 евро
2 680 евро
2 680 евро
2 680 евро
2 680 евро
Grandi by Center Hotels 4* 28.04.2024 - 05.05.2024 23.05.2024 - 30.05.2024 29.08.2024 - 05.09.2024 07.09.2024 - 14.09.2024 20.09.2024 - 27.09.2024 2 290 евро
2 290 евро
2 290 евро
2 290 евро
2 290 евро
2 840 евро
2 840 евро
2 840 евро
2 840 евро
2 840 евро
Thingholt by Center Hotels 4*  28.04.2024 - 05.05.2024 23.05.2024 - 30.05.2024 29.08.2024 - 05.09.2024 07.09.2024 - 14.09.2024 20.09.2024 - 27.09.2024 2 390 евро
2 390 евро
2 390 евро
2 390 евро
2 390 евро
3 050 евро
3 050 евро
3 050 евро
3 050 евро
3 050 евро
Hotel Borg by Keahotels 4*  28.04.2024 - 05.05.2024 23.05.2024 - 30.05.2024 29.08.2024 - 05.09.2024 07.09.2024 - 14.09.2024 20.09.2024 - 27.09.2024 2 490 евро
2 490 евро
2 490 евро
2 490 евро
2 490 евро
3 390 евро
3 390 евро
3 390 евро
3 390 евро
3 390 евро
 
 

Застраховка "Отмяна на пътуване"

Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора.
Взима се предвид възрастта на пътуващия, както и оставащото време до заминаването.

Стойността на застраховката е между 3% и 7% върху крайната дължима сума по договора за пътуване.
Има увеличение на стойността след определена възрастова граница.
Системата на застрахователя изчислява стойността на полицата за всеки пътуващ, след въвеждане на конкретните параметри

Полицата се сключва до пет дни след подписването на договора

Какво покрива застраховката:

Разходи за отмяна на пътуване - възстановяват се разходи в случай на отмяна на пътуване поради някоя от следните причини:

  • Внезапно заболяване, злополука или смърт на застрахованото лице;
  • Внезапно заболяване или злополука, налагащи стационарен или домашен режим на лечение, или смърт на близък роднина на застрахованото лице;
  • Увреждане на жилището на застрахованото лице в резултат на пожар, кражба чрез взлом или стихийни бедствия, чиято сериозност налага присъствието на застрахования;
  • Стачка в транспорта, която не е била очаквана при сключването на застраховката.
  • Положителен PCR тест /ако се налага правенето на такъв преди тръгване/ - ако полицата има покритие за Ковид
  • Лимитът на отговорност не може да надвишава платената обща сума за пътуването

Не се дължи обезщетение, ако пътуването бъде отменено поради някоя от следните причини:

  • Покритието важи само ако пътуването бъде отменено преди застрахованото лице да
    отпътува за дестинацията.
  • Земетресение, екологична катастрофа или друго събитие с масови последици;
  • Невъзможност за навременно снабдяване с необходими за пътуването документи
    /международен паспорт, виза, задължителни ваксини и др./, включително поради административни пречки.
  • Самоубийство или опит за самоубийство

При настъпило застрахователно събитие, застрахователя изисква официални документи, доказващи всички детайли от съответната институция /в оригинал/.

 
 
Допълнителни екскурзии
  • Синята Лагуна - 85 евро
  • Наблюдение на китове – 110 евро за възрастни и 54 евро за деца до 11 г.

ВАЖНО:
  • Лица на възраст над 70 години доплащат за медицинска застраховка
  • Лични разходи /телефонни разговори, мини-бар, градски транспорт и др./
  • Неупоменати в програмата услуги
  • Застраховка "Отмяна на пътуване"
  • Синята лагуна /Blue Lagoon/ - 85 евро
  • Наблюдение на китове – 110 евро за възрастни и 54 евро за деца до 11 г.
  • За пътуването се изисква лична карта или задграничен паспорт с валидност най-малко 6 месеца след датата на завръщането
  • Няма задължителни имунизации и други здравни изисквания
  • Цената на хотелите е на база човек в двойна стая. Самостоятелно настаняване в стая се доплаща
  • При лоши метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства програмата може да претърпи промяна в реда на провеждане!
 

ПОЛЕТНО РАЗПИСАНИЕ:

30.04.2023   София - Франкфурт   14:05 - 15:25
30.04.2023   Франкфурт - Кефлавик   21:50 - 23:30
06.05.2023   Кефлавик - Франкфурт   00:25 - 05:55
06.05.2023   Франкфурт - София   08:00 - 11:10

18.05.2023   София - Мюнхен   19:20 - 20:15
18.05.2023   Мюнхен - Кефлавик   22:15 - 00:10 +1
24.05.2023   Кефлавик - Виена   00:10 - 06:15
24.05.2023   Виена - София   09:30 - 12:00

25.05.2023   София - Мюнхен   19:20 - 20:15
25.05.2023   Мюнхен - Кефлавик   22:15 - 00:10 +1
01.06.2023   Кефлавик - Франкфурт   00:25 - 05:55
01.06.2023   Франкфурт - София   08:05 - 11:15

Пакетните цени включват
  • Самолетен билет  София - Рейкявик - София /с прекачване/
  • 23 кг чекиран багаж и 8 кг. ръчен багаж с размери 55 x 40 x 23 см
  • Летищни такси
  • Всички трансфери
  • 6 нощувки със закуска в избрания хотел
  • Здравна застраховка "Помощ при пътуване" с покритие 10 000 евро
  • Водач на български език
  • Обиколка на Рейкявик
  • Целодневна екскурзия Златния кръг /Golden Circle/
  • Целодневна екскурзия по Южния бряг /South Coast/
  • Целодневна екскурзия на полуостров Снайфедлснес
  • Целодневна екскурзия до ледниковата лагуна Йокулсарлон и Диамантения плаж
  • Полудневна екскурзия на полуостров Рейкянес /Reykjanes/
Пакетните цени не включват
  • Лица на възраст над 70 години доплащат за медицинска застраховка
  • Лични разходи /телефонни разговори, мини-бар, градски транспорт и др./
  • Съседни седалки в самолета /освен ако не са поръчани и платени/
  • Кетъринг по време на полета, който се поръчва и плаща по време на самия полет.
  • Неупоменати в програмата услуги
  • Застраховка "Отмяна на пътуване"
  • Синята лагуна /Blue Lagoon/ - 85 евро
  • Наблюдение на китове с корабче – 110 евро за възрастни /54 евро за деца до 11 г./
Други
УСЛОВИЯ ЗА ЗАПИСВАНЕ:
Оферта № Е1665

Прикачен файл: 1665excursion Iceland may 2022.odt

Етикети
исландия , екскурзия до исландия 2024 , екскурзии 2024 , исландия 2024 , рейкявик , полуостров снайфедлснес